TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Maahanmuuttajien pikainen kotoutuminen tärkeää

 

Ulkomaan kansalaisten osuus Suomen väestöstä on 4%. Vantaalla vieraskielisten osuus 1/2014 oli 13.3%. Heistä eniten on venäjän ja viron kieltä puhuvia. Somalit ja albaanit ovat seuraavaksi suurimmat ryhmät. Suomeen muutetaan pääosin perhesyistä, mutta myös opiskelun ja työn takia.

Kotoutuminen tarkoittaa asettumista uuteen maahan, kulttuuriin ja uusiin toimintatapoihin. Mitä nopeammin henkilö kotoutuu, sitä paremmin hän löytää oman paikkansa yhteiskunnassa.

Tulkkauspalvelujen tarve on viime vuosina lisääntynyt. Yksi tärkeimpiä tekijöitä kotoutumisessa on kielen oppiminen. Kielikurssitarjontaa ei kuitenkaan ole riittävästi, joten kurssille pääsyä joutuu odottamaan. Ratkaisuna on ”kielikylpy” eli kieltä opiskellaankin työyhteisössä työnteon lomassa.

Toinen tärkeä huomioitava asia on naisten kotoutuminen. Useissa kulttuureissa naiset ovat kotona ja onkin todettu, että esim. kielen omaksuminen on huomattavan paljon hitaanpaa maahanmuuttajanaisten keskuudessa. Maahanmuuttajanaisia perheineen onkin saatava kodin ulkopuolelle yhteisöihin toimimaan. Esim. äiti-lapsi -kerhot ja erilaiset naispiirit ovat hyvä vaihtoehto.

Kotouttamisessa tulee käyttää enemmän vertaistukea eli maahan jo hyvin perehtyneitä kansalaisia. Myös valtaväestöstä muodostettavia kummiperheitä on suositeltavaa ottaa käyttöön.

Suomi kansainvälistyy koko ajan. Maahanmuutto tulee edelleen kasvamaan lähivuosina. Ulkomaalaistaustaisten henkilöiden kotoutumiseen onkin kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta henkilöt kokevat olevansa täysivaltaisia ja tuottavia yhteiskunnan jäseniä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat