TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Tuloerojen kasvua pitää torjua

 

Kevään aikana on keskusteltu, pitääkö tuloerojen kasvua torjua.  Laajasti on hyväksytty, että yhteiskunta, jossa tuloerot ovat pienet, voi  parhaiten. Liian suuret tuloerot heijastuvat herkästi yhteiskunnallisena levottomuutena. Tuloerot ovat suorassa suhteessa myös terveyseroihin, matalammissa tuloluokissa  sairastavuus on suurempaa puhutaan sitten  fyysisistä tai mielenterveyden ongelmista.

Pikemmin siis tuloeroja pitää kaventaa. Verotuksen progressiota pitää kehittää. Korkeita lisäeläke- ja bonusjärjestelmiä tulee purkaa. Ehkäpä ottaa omaisuusverokin uudelleen käyttöön merkittävän suurille omaisuuksille. Suurituloiset pitäisi siis  haastaa talkoisiin taloutemme pelastamiseksi,  aina ei pidä kiristää pienituloisilta.

Talouskasvun hakeminen ei näytä kovinkaan tuottavan tulosta, velkaantuminen kasvaa koko ajan. Politiikan suuntaa pitää muuttaa, Nyt tarvitaan  investointia ihmisiin ja heidän hyvinvointiinsa, sairauksien ennaltaehkäisyyn. Sieltä hyvinvoivista kansalaisista se talouskasvukin saattaisi  kääntyä nousuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MikaelSderholm kuva
Mikael Söderholm

Suomen Kristillisdemokraatit (ruots. Kristdemokraterna i Finland r.p., lyhenne KD[5]; aiemmin Suomen Kristillinen Liitto, SKL[5]) on suomalainen kristillisdemokraattinen puolue, joka sijoittuu poliittisessa kentässä keskusta-oikeistoon, pienemmäksi oikeistolaiseksi kansanpuolueeksi Kansallisen Kokoomuksen rinnalle.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Eivät erot ole ongelma, vaan se absoluuttinen hyvinvoinnin taso, jolla köyhimmät elävät. Köyhä elää euroilla, ei sillä että hänen naapurinsa tienaa mahdollisimman vähän.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hienoa Olli! Noinhan se just menee.

(Ärsyttävää, etten itse kyennyt tuollaiseen muotoiluun, vaikka ajatukseni on kulkenutkin tuohon tapaan.)

Tiina Tuomelalta voi tietysti kysyä, korjaisiko rikkaiden raju köyhdyttäminen hänen mielestään tuloero-ongelman.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Nimenoman on huomattu että erot ovat ongelma. Näkisin ettei ehkä niinkään ero itsessään, vaan sen takia että paremmin tienaavat tuppaavat toiminassaan, usein päättäjäasemissakin, unohtavan matalapalkaisen realiteettit ja normittaa yhteiskunnan elintaso liian korkeaksi, oman lompakonsa mukaan. Tämän seurauksena vähemmän tienaavaa ei enää hyväksytetä täysosallisena jäsenenä yhteiskunnassa, ei välttämättä edes pysty saamaan itselleen tarpeellisia palveluja eikä elä niin kuin yhteiskunnassa kunnallisesta ihmisestä odotetaan (esim. harjoittaa terveellisia elintapoja) tai peräti velvoitetaan (esim. pakollisia maksuja milloin mistäkin).

Tuloerojen ongelmat siten johtuvat osittain varakkaiden käyttäytymisestä ja kyvyttömyydestä (sekä haluttomuudesta?) käyttää varjojaan sellaisella tavalla ettei vähemmän varakkaan elämä siitä -juuri siitä -menisi vaikeaksi ja liian kalliiksi, jopa jossain tilanteissa mahdottomaksi. Oma tarina on sen lisäksi kaikki ne, jotka rikastuvat toisten kustanuksella. Tietysti on olemassa niitäkin varakkaita, jotka ovat varojensa ansainneet koska osaavat elää tavalla josta ei ole ketään haittaa. Joskus vain tuntuu että nämä ovat liian harvassa. Kaikkien selkäranka ilmeisesti ei taipuamatta selviää painavan rahataakkaan kantamisesta.

Jouni Nordman

Ongelma ratkea verotuksella, sillä kun kehitämme sitä yritys mieleiseksi, niin saamme enemmän yrittäjiä, jotka palkkaavat yksinkertaistetun työvoima politiikan kautta lisää ihmisiä. Jossa mallina on joko nykyinen omallakirjalla tekeminen tai sitten kevyempi työntekijän suojat.

Eli mitä enemmän on yhteiskunnassa yrittäjiä, sitä paremmat on työntekijän oikeudet, sillä yrittäjät itse joutuvat kilpailemaan työntekijöistä. Jolloin ne jotka osaavat saavat parempaa palkkaa, eli palkka ja etuudet menevät osaamisen mukaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ongelma ratkea verotuksella, sillä kun kehitämme sitä yritys mieleiseksi"

Ongelma on kun hallitukset tuhlaavat verovaroja kaikkeen tarpeettomaan eli nykypolitiikalla verotusta ei voi laskea. Täysin tyhjää puhetta taas Stubbilta talouden tasapainottaminen koska pelkkää kosmetiikkaa on esityksissä havaittavissa. Työllisyyttä taas ei voi lisätä nykyisellä kustannusrakenteella ja Suomelle liian kalliilla valuutalla.

Rainer Nuorinko

Tehdään porvareista pätkätyöläisiä.

Matias Härkönen

Olli sen tuossa jo sanoi hienosti. On aika unohtaa nuo tuloero puheet ja keskittyä siihen, miten köyhin kansanosa voi ja miten heitä voitaisiin auttaa parhaiten. Se ei onnistu sillä, että verotetaan aina vain lisää niitä jotka ahkeroivat ja joilla asiat on paremmin. Tämä ajattelu on vain niin pitkälle suomalaisten suonissa, koska kateus!

Toimituksen poiminnat