TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Hyvinvointitalous

Hyvinvointitalous on uudenlainen lähestymistapa yhteiskunnan tilaan. Yleisesti hyvinvointia mitataan bruttokansantuotteella, mutta mittarina se ei kerro kaikkea. Oikea mittari on elämisen laatu ja ihmisten tyytyväisyys, mutta näiden mittaaminen onkin jo haasteellisempaa.

Yhteiskuntamme on eriarvoistunut, jakautunut kahtia.  Yhteiskunnan sivistyksestä kertoo, miten siinä kohdellaan vähäosaisia. Tällä hetkellä oikeudenmukaisuus ei toteudu ja luottamus päättäjiin horjuu. Esimerkkeinä yritysjohtajien ylisuuret bonukset ja eläkkeet sekä erilaiset veroparatiisijärjestelyt luovat ärtymystä kansalaisiin.

Hyvinvointitaloudessa päämääränä on ihmisten tyytyväisyys elämäänsä. Talouden pitäisi olla vain väline hyvinvoinnin saavuttamiseen, ei siis itseisarvo. Ihmisten hyvinvointi poikii sitten haluttua talouskasvuakin eli positiivinen lumipalloefekti on mahdollinen. Mutta ensin pitää investoida hyvinvointiin, etenkin ennaltaehkäiseviin ja matalan kynnyksen palveluihin. On tunnistettava kustannusten häviämättömyyden laki eli jos säästät tässä, maksat sen jossain toisessa muodossa myöhemmin ja usein summa on tuolloin selvästi suurempi.

Nyt tarvitaan vahvoja päättäjiä, joiden arvot ovat kohdallaan. Tarvitaan ruohonjuuritason tietoa parhaista ja tehokkaista käytännöistä. Tarvitaan sektorien ylittävää ajattelua. Ja tarvitaan "talvisodan henkeä", jolloin unohdetaan puoluerajat ja puhalletaan yhteen hiileen kansamme parhaaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mehiläinen on yksi firmoista joka tahkoaa rahaa huostabisneksellä.Mehiläinen myytiin ulkolaiselle kun se alkoi tuottamaan voittoa.SITRA oli sijoittajana auttamassa alkuun KASVUBISNESTÄ .Veroja ei mehis Suomeen makselekkaan.Suloinen nimi,ei niinkään suloinen sisältö.
Veroparatiisijärjestelyt,niinpä...Attendoa jne.näitä riittää,alan toimijoita.

Kova on hinku sos-ja terveydenhoidolla tehdä rahaa Suomessa.Heikoimmat ovat kärsijöinä ja maksumiehinä.SOTE "uudistus"hallituksen tapaan.

Toimituksen poiminnat