TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Varhainen välittäminen kunniaan

Vuonna 2012 oli yli 87 000 lastensuojelun asiakasta, määrä  oli yli kolminkertainen 1990-luvun puoliväliin verrattuna.  Kodinhoitopalveluja sai v. 2012 vain alle 9000 lapsiperhettä,  v.1990 vastaava luku oli 52300. 1990-luvulla tehtiin suuri sosiaalipoliittinen virhe, kun laman supistuksissa otettiin kodinhoitajapalveluita lapsiperheiltä pois. 

Jos lastensuojelussa päädytään huostaanottoon, on se inhimillinen tragedia, mutta myös suuri kustannuserä. Huostaanotto maksaa 80-100 000e/lapsi/vuosi. 1v laitossijoituksen hinnalla saisi intensiivistä perhetyötä yli 7v, perheneuvolakäyntejä yli 400 ja kotipalvelua 3000h (THL; Lastensuojelun keskusliitto).

Lastensuojeluilmoituksia tehdään 100 000/vuosi, jokainen niistä on tutkittava ja joskus valitettavasti ne todelliset tapaukset jäävät sitten jalkoihin.

Tarvitaan apua arkeen ajoissa, eli entiset kodinhoitajat takaisin lapsiperheiden avuksi. Resursseja tarvitaan myös sosiaalityöntekijöiden palkkaamiseen.  Ei helposti saada päteviä työntekijöitä, koska työtaakka ja vastuu ovat liian suuret. Kokemus, että ei pysty tekemään työtään kunnolla, on henkisesti erittäin rasittava.

Tarvitaan  lisää matalan kynnyksen ikäsektorit ylittäviä perhekahviloita. Lisäksi etsivän perhetyön aloittaminen  on tärkeää. Vanhempi  on joskus niin väsynyt, että ei edes jaksa hakea apua. Vanhempien pelkoa on samalla  lievitettävä, apua on uskallettava hakea ja apua on saatava ilman huostaanoton pelkoa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Tätä olen ihmetellyt,että minusta olisi erittäin järkevää rakentaa perheiden viihtymiskeskuksia, jotka olisivat kahvilan, hoplopin ja nuorisotilan yhdistelmiä. Pienemmät menivivät hoploppiin, teinit nuorisotilaan ja aikuiset kahvilaan, tai vaikka hierontaan. Kaikki tämä pikkuhintaan perheelle, jos julkista rahaa voitaiisin siirtää ennaltaehkäisevään työhön.

Toimituksen poiminnat