TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Potilaat ja vanhukset saavat kärsiä

Huoli nousee suureksi hallitusohjelmaa lukiessa. Tässä muutamia huomioita.

Suunnitelmissa on merkittäviä säästöjä lääkekorvauksiin. Lääkkeiden hintojen nousu aiheuttaa selkeän riskin, että useat potilaat jättävät lääkkeet liian kalliina käyttämättä. Täten sairaus etenee ja potilaan vointi huononee, jolloin tilanteen hoito maksaakin jatkossa  sitten huomattavasti enemmän.

Hallitus leikkaa matkakorvauksia. Tämä koskee kipeimmin haja-asutusalueilla yksin asuvia vanhuksia. Miten he pääsevät jatkossa keskitettyihin terveyskeskuksiin, kun lähiterveysasema on lakkautettu?

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaspalvelumaksut nousevat. Kun kaikkeen tähän yhdistetään tukien indeksikorotuksen jäädytykset, ei hyvältä näytä.

Laitospaikkojen hoitajamiehityksen minimivaatimusta aiotaan laskea. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhä useampi vanhus saa odottaa hoitajaa märissä vaipoissaan tai  kärsiä aliravitsemuksesta, kun kukaan ei ehdi syöttää, saati käyttää asukkaita ulkoilemassa.

Kipeät ratkaisut eivät todellakaan kosketa tasapuolisesti kaikkia, vaan juurikin jo valmiiksi puolustuskyvyttömiä ja huonommin toimeentulevia.

Onko ratkaisuna keskusteltu osinkotulojen verotuksen progressiosta  tai varallisuusveron palauttamista suurille omaisuuksille? Onko taloutemme tilaa lähestytty väärästä suunnasta?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Osingot maksetaan nettotuloksesta yhtiöverojen maksun jälkeen, joten osinkotulovero on tämän kaksinkertaisuuden huomioiden yli 50%. Siitäkö sitä progressiota pitäisi alkaa korottaa? Olisiko se piristysruiske Suomen taloudelle, että PK-yrittäjät panisivat hanskat naulaan eikä pörssissä kauppa enää kävisi?

Varallisuusvero on puhdasta sosialismia. Sitä joutuvat maksamaan jopa tulottomat varallisuuden haltijat. Valtio vain riistäisi vuosittain tietyn osan omaisuudesta.

Tulonsiirron saajiin kohdistuvat leikkaukset ovat tietysti kipeitä tulon saajan kannalta, mutta eihän kukaan voi väittää, että juuri se nykyinen vallitseva taso olisi oikea taso. Useimmissa maailman maissa vastaavien tulonsiirtojen taso ja myös ostovoima on huomattaavaasti alhaisempi jo ilman leikkauksia.

Mikään kohtuusmoraali ei sanele tarvetta leikata nykyisistä tulonsiirroista Suomessa, mutta Suomen valtiontalouden ongelma on siinä, että on pakko säästää. Kokonaisveroasteen on katsottu jo saavuttaneen maksiminsa niin valtion optimaalisen verokertymän kuin yleisen kohtuullisuusnäkökulmankin kannalta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tarkastellaanpa paria Kuikan virhettä:

Ensinnäkin, osakeyhtiön verot EIVÄT ole osakkaiden veroja. Jos olisivat, osakeyhtiön maksamattomat verot voitaisiin periä osakkailta. Ei voida. Ajatus kaksinkertaisesta verotuksesta on siis tuulesta temmattu.

Toiseksi, varallisuusvero EI ole minkään tasoista sosialismia. Se on yhteisöllistä kapitalismia, jolla yritetään pakottaa "makaavat" yhteiskunnan pääomat tuottamaan ainakin tuon veroprosentin. Siksi varallisuusverossa oli melko korkea alaraja.

Kolmanneksi, Suomen valtiolla ei ole minkäänlaista "pakkoa" säästää. Säästöt ja leikkaukset ovat puhtaasti poliittisia pätöksiä, joilla yhteisön voimavaroja kohennetaan.

Ja ihan lopuksi, se, miten asiat ovat muualla, ei ole peruste tehdä yhtään mitään, ellei ole täysi ääliä vailla omaa ajattelukykyä: jos naapuri hakkaa päätään seinään - ja vaikka kaikki naaapurit tekisivät niin - se ei toimi syynä sille, että alamme hakata omaa päätämme seinään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Yritys maksaa voitostaan veroa. Veron maksun jälkeen yhtiö jakaa voiton osakkaille ja he maksavat veroa osingoista. Samasta voitosta on kerätty verot kahdesti, eri osapuolilta tosin. Ei ajatus kaksinkertaisesta verottamisesta tuulesta temmattu ole.

Sama kaksinkertainen verotus tulee silloinkin, kun yrittäjä tai palkansaaja kuolee ja työtuloista säästetty omaisuus jaetaan ja valtio perii jo verotetusta ansion osasta uuden veron, tällä kertaa perillisiltä.

Suomen, kuten Kreikankin on pakko säästää. Kun uutta velkaa ei enää saada kohtuullisin ehdoin, on menopuolelle pakko tehdä leikkauksia. Päätökset ovat toki poliittisia, mutta kuten itsekin toteat, niillä voimavarojamme kohennetaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #10

Joopajoo. Ja sitten, kun osakkaat menevät lähikauppaan, samasta rahasta peritään ALV. Ja kun kauppias maksaa palkan kassalle, samasta rahasta maksetaan tulovero jne. Siis kuinkamonikertainen verotus Suomessa onkaan?

Hui!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #12

Tottakai alv on veroa myös. Alv peritään yrityksen tuotteista. Yritys maksaa myynnistä jo ensin alv:a, sen jälkeen yritys maksaa voitpstaan veron. Osakkaat maksavat samasta tuotosta pääomatuloveroa. Vero on vain kolminkertainen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #13

Miten se nyt tuohon kolmeen pysähtyy? Onhan sama kolminkertainen verotus jo maksettu kaikesta, mitä yritys ostaa myydäkseen ja voittoa tuottaakseen, ja osakkaat sitten kulutuksessaan maksavat vielä ALVia, kun ostavat tuotteita ja palveluita yritykseltä, joka maksaa toitostaan veroja ja jonka osakkaat sitten vielä maksavat veroa omasta tulostaan ja ALVia siitä kulutuksesta, johon rahansa tärväävät, jota kulutusta tuottava yritys joutuu maksamaan veroa voitostaan ennen kuin maksaa osinkoa osakkaille, jotka sitten maksavat tuloveroa ja sen jälkeen ALVia, kun kuluttavat voitt.....

Niin, että kuinka moneen kertaan siitä samasta rahasta oikein veroa maksetaankaan?

Ja kuka on se onnellinen, joka ensimmäisenä maksaa vei yhden kerran?

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

No mikä sulla on sosialismia vastaan. Onko tämä sekulaarinen kapitalisitnen rahauskomusjärjestelmä toiminut ja tuonut kestävää kehitystä ?

Kyllä tämä talous niin paljon muistuttaa kultaisen vasikan palvontaa, monteismia tai jopa sadomonetarismia. Se on silleen kuule, että mitä epävarmemmaksi kapitalismi tulee niin meinaan itsestään, sitä nopeemmin se painuu maaniseen liikkeeseen. Horjuva usko ideologiseen abstraktioon koetaan paljon todemmaksi, jos sille rahan arvonlisäykselle eli toteemille - UHRATAAN konkreettisia ihmisiä, kuten nyt tehdään.

Suomessa ostovoima on surkeimpia Euroopassa, sairaanhoitajilla se on esimerkiksi kaksi kertaa huonompi kuin Britanniassa.

Uhratkaa vaan lapset, se on sitä mitä on hoettu. Huomisen Suomi on kaput.

Näitä esimerkkejä on tusinoittain kuinka kansantalouden pyörittäminen yleistettynä yksityisyrityksenä on pahentanut ja pitkittänyt taantumaa.

Tiina Tuomela esitti aivan oikeat huomiot. Hyvä.

Meillä on ulkomaalaista orjatyövoimaa ja suomaliset työttöminä, meillä ei yritykset maksa veroja vaan kikkailevat. Keynesi malli sinänsä ooli hyvä idea, jos vain yritykset suorittaisvat tarvittavat investoinnit eivätkä laittaisi rahjoja paratiisisaarille.

Jussi Jäntti

Kultaisen vasikan palvonta - oikein hyvä vertaus. Tämä kultainen vasikka on vain ns. "hyvinvointivaltio" tai "hyvinvointiyhteiskunta" siihen liittyvine lieveilmiöineen.

Suomalaisten ostovoima on alhainen ei kapitalismin vaan sovelletun sosialismin takia. Aivan kuten Neuvostoliitossa. Byrokraattinen julkinen suunnitelmatalous maksaa paljon ja tuhoaa yksityistä sektoria.

Esimerkki: Pihlajalinnan toimitusjohtaja kertoi Ylen aamussa, mitä tapahtui kun Jämsän kaupunki ulkoisti sote-asiansa yhteistyritykselle, josta Jämsän kaupunki omistaa noin puolet ja yksityinen toimija Pihlajalinna noin puolet. 1,1 miljoonan euron hallintokulut putosivat 200.000 euroon, säästöä siis 900.000 euroa. Fiksuimmat osaavat laskea säästöprosentinkin.

Tiukasti säännellyn, konkurssin partaalla hoippuvan puolisosialistisen hyvinvointivaltion nimissä UHRATAAAN konkreettisia ihmisiä. Mitä tarvetta säästötalkoisiin ei olisi, jos tuota Pihlajanlinnan mallia sovellettaisiin koko sote-sektoriin. Minulla on itselläni vastaavia, julkisen sektorin jopa laittomuuteen asti järjettömästä rahan käytöstä myös omia kokemuksia ja esimerkkejä, mutta jääköön toteamatta tilan ja osapuolten yksityisyyden suojan vuoksi.

Eikö tämä ole jo nähty? Suomen sosiaaliturva on surkea eikä ihmisten sallita työllistyä. Sosiaaliturvamme on heikompi kuin avoimesti kapitalistisissa kilpailijamaissamme. Tämä on siis saatu aikaan tuhlailevalla rahan käytöllä ja typerällä idealistisella politiikalla, jotka ovat johtaneet järjettömään velkaantumiseen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kerropa tarkemmin. Miten nuo säästöt saavutettiin?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #7

Joukolle on edelleen ongelma ymmärtää, että hallinnollinen meno on kuluerä. Jos yritys pystyy kevyemmällä hallintomallilla tuottamaan saman palvelutason, lopputuote - tässä tapauksessa vanhusten hoito - maksaa 900 000 euroa vähemmän.

Sotea ja kaikkea muuta kunnallisena tuotettua palvelua vaivaa se, että palveluntuotantoa pitää poliittisesti valvoa. Nämä neuvostot, lautakunnat, valvuustot ovat suuria, kun kaikkien poliittisten ryhmien tulee olla edustettuina, ja kankeita. Lisäksi näitä hallintokoneistoja varten tarvitaan iso joukko virkamiehiä pyörittämään kokouksia, laatimaan esityslistoja ja pöytäkirjoja. Lisäksi kunnallisissa organisaatioissa on ylipaisunut hallinto, joka sekin on yläportailtaan poliittisin perustein täytetty.

Kerrohan Jouko minulle, mistä johtuu kunnallisten palveluntarjoajien kehno kilpailukyky. Aina, kun kunta kilpailuttaa palveluntarjoajia, kunnan omien yksiköiden tulee tehdä paljon sopeutustoimia ennen kuin ollaan edes lähellä yksityisten kustannustasoa. Kuntien työntekijöille maksama kuukausiansio on huomattavasti yritysten maksaman palkkatason alapuolella. Tuntiansiotasossa ero on toki vähän pienempi. Palkkakulu ei siis voi selittää tuota eroa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #14

Kysyin Jäntiltä selvää ja yksinkertaista asiaa, en erilaisia yleisiä höpinöitä.

Katsotaan nyt, vastaako Jäntti, ja mitä.

Jooko?

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

Hyvä kirjoitus. Hallituksen kaavailemat säästöt kumuloituvat vähäosaisille ja vanhuksille sekä haja-asutusalueilla asuville. Myös sote-palvelujen keskittäminen heikentää kyseisten henkilöiden asemaa, joten eriarvoistuminen lisääntyy.

Tällainen kehitys uhkaa rapauttaa hyvinvointivaltiotamme.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Vanhusten asemaa heikennetään - entäs sitten? Kuka piittaa pätkän vertaa? Eivät ainakaan äänestäjät. Ja muilla ei ole sitten merkitystäkään.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

"Huoli nousee". Huolen olisi pitänyt nousta ajat sitten, ettei olisi päädytty tähän välttämättömään. Farisealainen hurskastelu ei ole tässä tilanteessa se, mitä tarvitaan. Jaksamista hallitukselle haastavassa työssään.

Lumira Lumus

Polilaat ja vanhukset ovat jo kymmeniä vuosia kärsineet. Tämä medikasoinnin leikkaus ei kärsimyksiä mitenkään lisää. Näiden ihmisten elämän heikentäjät on juuri suuri lääkekemikaalien määrä. Onko tämä tervyskäsitys vallitseva, että ihminen tulee terveeksi synnyttämällä hänelle monilääkitysriippuvuus?
Se on totta, että ajoissa ei ole ongelmaan puututtu ja medikalisaation tukea estetty ja vähennetty lääkekorvaukksia. Näitä ei olisi ehkä koskaan pitänyt tukea. Niin talous ja terveys olisivat täysi muuta mitä nyt. Varmasti on korkein aika alkaa leikata lääketuet ja monia turhia hoitotukia. Ihmiset alkavat tervehtyä ja huomaavat, että terveyttä on vain kaukana hoitolaitoksista ja lääkekemikaaleista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Edellinen hallitus ei saanut aikaan sotea, kuntaliitoksia eikä muitakaan rakenteellisia uudistuksia.

Veropohjaa ei silloinkaan uudistettu, etuuksia leikattiin. Kaikki päätökset lopulta jäivät toteuttamatta. Kristilliset ovat syypäänä siihen, että nyt olemme tilanteessa, jossa jonkun on pakko nämä uudistukset panna toimeen. Ikävä kyllä, sekään ei enää yksin riitä, vaan tarvitsemme myös lisää leikkauksia, säästöjä valtion menoista.

Lumira Lumus

Tervydenhuotoala on aina hurkastellut edustamalla ja esiintymällä ihmisten tarpeiden puolestapuhujana. Mutta kysymys on heidän omasta edusta, mitä haetaan helpolla massahoulhousbyrokratilla. Se ei ole koskaan auttanut eikä koskaan tule auttamaan yksilöitä heidän tarpeissaan. Tervydenhuollon asiantuntijoiden omat tarpeet jyräävät kaikki mahdollisuudet yksilöiltä saada mitään tarvitsemaansa.
Missä on se massayksilö kenen elämä ja terveys on näiden toimilla parantunut?
Tämän alan oman edunmukainen massahoitobyrokratian toteuttamisen seurauksena ihmisiä on kroonistunut latostasoisiksi pilleristeiksi noin kasvitasolle makaamaan. Se on helppo sektori, kasvitasolla ei tiedetä onko mistään muusta huolehdittu kuin pillerien syöttämisestä, Totuus on tullut ilmi, että näin juuri tapahtuu. Jos olisivat eläimiä, niin heikko ravitsemustila ja eriteissään makaaminen johtaisi rikostuomioon ja henkilökunnan toimintaoikeuksien poistoon. Tätä on jatkunut jo kymmeniä vuosia.
Nyt on aika leikata tämä kauheus ja poistaa mahdollisuudet tämän kaltaiselta massahoidolta. Alan on turha kiristää valtiota, vaikka ovat synnyttäneetkin kroonisesti laitostuneita pilleristejä(tämä on alan rahastuksen ja kokeiden tähden tapahtunut, vanhuksilta ei mitään ole kysytty ja vanhuksille pistetään sanat suuhun)
Lääkärien ja alan toimijoiden ei kannata esiintyä ihmisten tarpeiden puolestapuhujina. Kertokaa vaan rehellisesti se karu totuus toimienne päämääristä ja puhukaa vaan omista tarpeistanne ja antakaa ihmisille oikeus ja kunnioitus samoin toimia omien tarpeidensa edustajana,kun se on heidän lainmukainen oikeutensa.
Suurin osa ihmisistä pystyy elämään tervettä elämää, jos heidän pakkoholhous loppuu. Tämän tähden näistä tulee poistaa valtion tuet ja kun rahahana sulkeutuu, niin ihmisten tarpeista puhuminen ja kiinnostuminen alalla loppuu.

Lumira Lumus

Sipilän hallitus, eikä sen toimet ole mitenkään syylliset tähän kaottiseen tilanteeseen.
Hallitukslta vaaditaan todella paljon työtä epänormaalin kehityssunnan muuttamiseen ja he ovat myös aloittaneet oikean työn rakennevääristymien korjaukseen.
Valittajia ja moittijoita on aina. Mutta ne eivät voi pysäyttää korjaustoimintaa, joka on vain hallitukselle uskottu tehtävä.

Toimituksen poiminnat