TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Päätösten ennakkoarvioinnin tärkeydestä

Uusi hallitusohjelma on herättänyt suurta huolta  kansalaisten keskuudessa. Hallituksen leikkaukset kohdistuvat kipeimmin juuri vähäosaisiin, pienituloisiin, lapsiin ja vanhuksiin.  Naisten ja miesten  tasa-arvonäkökohdat on ohjelmassa ohitettu vain maininnalla tasa-arvon toteutumisesta.

Hyvään käytäntöön  kuuluu  päätösten ihmisiin kohdistuvien vaikutusten ennakkoarviointi  (IVA). Tämä arviointi on aina syytä tehdä koskien vaikutuksia mm. lapsiin, vanhuksiin ja eri sukupuoliin. Tämän arvioinnin yhteydessä pitää tehdä myös riskiarviota siitä, miten päätökset vaikuttavat tulevaisuuteen. On varsin lyhytnäköistä, jos tämän hetken säästöjä saamme maksaa suurten korkojen kera myöhemmin.

SOTE-uudistuksen yhteydessä on myös arvioitava ratkaisujen vaikutus sosioekonomisiin terveyseroihin. Tavoitteena on oltava  erojen merkittävä kaventaminen.

Bruttokansantuote (BKT) ei ole oikea mittari, kun puhutaan päätösten ihmisiin kohdistuvista vaikutuksista. Tarvitaankin uudenlaista lähestymistä ihmisten hyvinvoinnin mittaamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MauriJOHirvonen kuva
Mauri Hirvonen

aiheesta energiapolitiikalla kansalaiset kyykkyyn ... siellä on valta missä liikkuu energiakartelli-monopoli ja keinottelun siemen sisällä, ja missä kansa köyhtyy. – Valitkaa hyvät ihanat ihmiset Suomelle UUSI SUUNTA. – Energiamonopoli-kartelli on ydinvoimassa, verovairoilla piilotuettu energian tuotantomuoto, missä talousklikit hallitsevat rahaa ja sitä mikä liittyy talousmaailman keinottelun ylläpitämiseen. Valinta on teidän, haluammeko jatkaa sillä Koiviston ddr- linjalla?

Kertauksena, ydinvoima on todettu kannattamattomaksi Saksassa ja jo Amerikassakin. Aik. DDR:n ydinfyysikko Merkel Saksa, kansa tietää mitä tahtoo ja luopuvat ydinvoimasta.

– Kannattaako meidän suomalaisten olla seniili ja menettää mahdollisuutemme aloittaa talousnero Saksan kanssa poikkeava malli ja maksaa ydinvoimasakkoja vuodesta 2022 lisäksi EU:lle. Hävitämme ydinvoimafanaattisuudella ja aivopesusuitsukkeilla meille kalleimman, itsenäisyyden ja suomalaisten työllistymisen uudentyyppisen energiaekosysteemin kehittämisen saralla.

– Siis meillä on kakasi vaihtoehtoa. Menettää tai saada. Ydinvoimahuumassa suomalaiset kansana menettää tulevaisuuden toimia parhain päin ja siirtyä johtamaan suotuisaa työllisyyskehitystä.
Miksi suomalaiset eivät halua työllisyyden suotuisaa kehitystä. Miksi se haluataan meiltä estää. Arviolta 120.000 uusenergia-alan uutta työpaikkaa estetään lisäydinvoiman päätöksillä.
Lukekaa ja ajatelkaa itsenäisesti omilla aivoillanne. http://fgx.iwowwe.com/1#/images/3

Toimituksen poiminnat