TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Yrittäjyyttä tarvitaan

Tänään lauantaina 5.9 vietetään Yrittäjän päivää. Suomen nousu tulee tapahtumaan juurikin yritysten kautta. Suomessa on runsaasti pieniä, suorastaan mikrokokoisia yrityksiä. Näissä omistaja itse osallistuu työhön ja on usein 24/7 yksin vastuussa kaikesta.

Yritysten laajentumista estää byrokratiaviidakko. Yritysten kasvua tuleekin tukea byrokratiaa karsimalla ja mm. helpottamalla ensimmäisen työntekijän palkkausta. Myös yritystukia pitää painottaa nimenomaan pienyritysten suuntaan. Starttirahaa tulee kehittää.

Huomioitavaa on myös, että pienyritykset maksavat veronsa Suomeen eivätkä siirrä varojaan veroparatiiseihin.

Joten kaikki kunnia pienyrittäjille. Hyvää Yrittäjän päivää! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Olin toista kymmentä vuotta yrittäjänä (yksin). Mielestäni kasvun esteenä ei missään vaiheessa ollut byrokratia. Tuo on enemmänkin elämään jäänyt hokema menneiltä vuosilta.
Kasvun esteenä on lähtökohtaisesti se, ettei myyntiä (kannattavaa) ole tai sitä ei saa hankittua riittävästi. Ja sitten jos sitä saa hankittua, erityisesti ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on hyvin kallista ja riskialtista. Pitää olla varmuus siitä, että saavutettu taso säilyy tai kasvaa. Vaihtoehtona on koko ajan se, että tekee itse 12 tuntisia työpäiviä 6-7 viikossa ja tekee hyvää tiliä. Työntekijän palkkaamisen jälkeen on kova riski, että oma toimeentulo heikentyy, ei ole varaa maksaa enää itselle palkkaa vanhaan malliin.
Yrittämisessä myös sekoitetaan sujuvasti pieni omistaja-/yrittäjävetoinen toiminta ja laajemman omistuspohjan palkatulla johdolla tapahtuva "yrittäminen". Noille pitäisi olla omat termit. Ongelmakentät ovat hyvin erilaisia.

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Yrittäjyyttä leimaa myös sellainen erikoinen kirjottamaton oletus, että markkinat ovat loputtomat. Sipilä taisi ehdotella, että ne 3000 Nokialta potkut saanutta voisi alkaa yrittäjiksi. Mitähän nämä nyt sitten alkaisivat myydä ja kenelle?

Internetin myötä lähes mitä tahansa voi ostaa verkosta. No, ei ehkä ihan mitä tahansa, mutta hyvin laajasta valikoimasta. Verkkokauppoja on loputtomiin, kilpailu on kovaa. Kaupanteko ei ole enää juuri yhtään maantieteellisestä sijainnista kiinni. Ts. kova kilpailu on tullut ihan samalla tavalla syrjäkylille kuin ydinkeskustoihin - kaikkialle, minne tulee kupari tai kuitu (tai nykyään radioaallot).

Yrittäjäkursseilla painotetaan kilpailukykyä - on kaksi ääripäätä, jos sinulla on yritysidea alalla, jolla ei ole kilpailua, ei sinulla tule olemaan myyntiä. Unohda idea. Jos taas pyrit kyllääntyneille markkinoille, unohda myös tuo idea, on häviävän pieni mahdollisuus, että pystisit tunkeutumaan tuollaisille markkinoille ja käytännössä syrjäyttämään sinua huonompia tarjoajia. Markkinoilla jo olevalla yrityksellä on yleensä aina etulyöntiasema kilpailutilanteessa.

Pitäisikö sitten alkaa myydä palveluja? Kenellä on varaa ostaa, toisilla yrityksillä?

Pitäisi myös muistaa, että Suomen palkkatasolla yrittäminen ei ole taloudellisesti houkutteleva vaihtoehto. Jos huomioi riskin ja odotettavissa olevan toimeentulotason, yhtälö on vieläkin heikompi. Pitäisikin puuttua tuon riskin hallintaan. Tuohon toivoisi yhteiskunnalta tukea. Byrokratian purku ei yrittäjäriskiä pienennä.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Miksi markkinat eivät olisi loputtomia?

Et kai oleta ettei noilla insinööreillä olisi osaamista, ei voitaisi tehdä tuotteita tai palveluita, joita voidaaan myydä globaalisti?

--

Nuo yrittäjäkurssilla opetetut jutut kuulostavat aivan naurettavilta.

Jos alat toimimaan alalla jolla ei ole kilpailua myyminen on varmasti vaikeaa, mutta toisaalta paljon helpompaa kuin valmiiksi kilpailulla alalla. Jokaisen asian voi nähdä joko negatiivisena tai positiivisena.

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Voihan ajatella, että markkinat ovat loputtomia, mutta myös tarjontaa on jo loputtomasti.
Globaali myynti on ehkä vieläkin vaikeampaa kuin täällä kansallisesti myydä jotain. Syynä tuohon on Suomen korkea kustannustaso. Sitä kai Sipilä ajaakin sillä kansallisen kilpailukyvyn nostollaan.

Silti, kuinka moni yrittäjä (erityisesti aloitteleva) oikeasti aloittaa globaalista kaupasta. Kuinka realistinen ajatus tuo on?

Jos keksit bisneksen, jota kukaan muu ei ole vielä keksinyt, olet joko nero tai sitten olet keksinyt jotain hyvin kannattamatonta. Todennäköisempää tuo jälkimäinen vaihtoehto.

Toimituksen poiminnat