TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Inhimillisyyttä vanhustenhoitoon

Vanhusten osuus väestöstämme kasvaa koko ajan huimaa vauhtia. Samalla lisääntyy muistisairaiden osuus.

Keskustelua on herättänyt Jari Pirhosen väitöstutkimus, jonka mukaan pitkäaikaishoidossa olevat vanhukset eivät saa yksilöllistä ja laadukasta hoitoa. Osa senioreista varmasti voi erinomaisesti, mutta on paljon ylikuormittuneita yksikköjä, joissa perushoito pääosin onnistuu, mutta kiireen vuoksi ei ehditä tehdä kuin välttämätön. Ei ole aikaa olla läsnä, kuunnella, koskettaa. Tämä aiheuttaa hoitohenkilökunnassa riittämättömyyden ja epäonnistumisen tunteita.

Hälyttävää on, että 30-60% pitkäaikaishoidossa olevista vanhuksista kärsii aliravitsemuksesta. Syöminen on ikäihmisellä usein hidasta  ja hoitajilla ei ole riittävästi aikaa syöttämiseen. Syömisen vaikeutta usein lisää myös suun huono kunto, esim. ientulehdusta esiintyy 73%:lla yli 65-vuotiaista.

Hoitajamiehityksen tavoite on ollut 0.5 eli 1 hoitaja 2 potilasta kohden. Tämä tavoite ei ole toteutunut tälläkään hetkellä. Ja nyt hallitus kaavailee hoitajamiehityksen keventämistä! Tämä esitys tuleekin torjua.

Vanhukset ovat rakentaneet yhteiskuntaamme. Jokainen heistä on oikeutettu inhimilliseen hoitoon. Ja on hyvä muistaa,  että me nuoremmatkin olemme aikanaan vanhuspalvelujen piirissä, ainakin jos elonpäiviä suodaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän AnneliKoivunen kuva
Anneli Koivunen

Vaikka kuntien taloudellinen tilanne vaatii säästöjä, niin ei niitä tule kohdentaa heikoimmassa asemassa oleviin ikäihmisiin!
Hoitajan eettiset periaatteet ovat: ihmisarvon kunnioittaminen ja ihmistä arvostava kohtaaminen, Itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, vastuullisuus, sekä työyhteisö ja yhteiskunta. Hoitajan tehtävä on edistää asiakkaiden ja potilaiden hyvinvointia, puolustaa asiakkaan oikeuksia ja tarpeiden täyttymistä. Henkilökunta ei henkilökuntavajauksen puitteissa pysty näitä ohjeita noudattamaan niin moni hoitoalan työntekijä onkin jo vaihtanut ammattia tässä nykypäivän kaaoksessa. Hoitohenkilökunta kokee tänä päivänä vanhusten tilanteen niin raskaaksi, että eivät jaksa tehdä työtään enää kotihoidossa.
Taistelu jatkuu ja Kansalasialoite Arvokas vanhuus 2 astuu kehiin 10.11 2015
Hieman parempana ja kriittisempänä;
Me vaadimme, niitä kuntia jotka ovat lopettaneet laitoshoitopaikat, palauttamaan ne tarvittavalle tasolle.
Me vaadimme jokaiseen Suomen kuntaan riittävästi laitoshoitopaikkoja niitä tarvitseville.
Me vaadimme lakiin kirjattavaksi laitoshoidonmaksuista vähävaraisille eläkeläisille 85% eläkkeestä ja loput on yhteiskunnan hoidettava.
Me vaadimme että lakiin on kirjattava että omaisten mielipide omaishoidon järjestämisessä on otettava huomioon myös siinä tapauksessa että omainen ei halua/pysty hoitamaan omaistaan.
Kiireellisesti vaadimme kotihoitoon sekä pitkäaikaishoitopaikoille jokaisessa Suomen kunnassa hoitajamitoitusta, jolla otetaan huomioon myös omaishoitajien avustaminen ja ammattitaitoista henkilökuntaa ja se on myös kirjattava lakiin. Heille pitää olla tarpeeksi aikaa suorittaa vanhuksen kotona tapahtuvat hoidot. Lisäksi heillä pitää olla aikaa toteuttaa kuntouttavaa työotetta, sekä aikaa ulkoiluttaa ikääntynyttä säännöllisesti.
Me vaadimme oikeutta niille huonokuntoisille, yksinäisille ja turvattomille ikääntyneille henkilöille joiden elämä kotona ei ole arvokasta ja kunnioittavaa, sekä niille joiden palvelutarpeisiin ei ole tarpeeksi kotipalvelun henkilöstöllä resursseja!
Täältä lisätietoa Kansalaisaloitteesta Arvokas vanhuus;
https://www.facebook.com/MaksammeVelkaaVanhuksille/

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Kiitos Tiina valveillaolosta vanhusten asiassa. Jotain pitäis keksiä
yli puoluerajojen, että olis yhteisiä keinoja, verkostoja tms. nostaa
esiin vanhusten asiaa ja tarpeita.
Pitäisi olla varmaan Arman Alizaidin kaltaisia herättelijöitä.

Ainakin kaipaan kotikaupungissani aina uusien ja uusien monumentti-utopioiden rinnalle konkreettisen vertailun - mitä vanhusten laitosmaailmassa saa samalla rahalla! Tai jotain tällaista. Ei vaan ole sitä teknistä taitoa.

Toimituksen poiminnat