TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Turvapaikanhakijoiden terveydentilasta

Paljon keskustelua on käyty turvapaikanhakijoiden tilanteesta, mutta terveydenhoidosta ei juurikaan julkisuudessa ole keskusteltu.

Turvapaikanhakijat tulevat alueilta, joissa mm. tuberkuloosi, polio ja kurkkumätä ovat nykypäivää. Ko. taudit ovat länsimaista pääosin hävinneet rokotusten ansiosta. Tosin vauvojen calmetointi (tuberkuloosi-rokote) lopetettiin Suomessa  riskiryhmiä lukuun ottamatta jo vuonna 2006. Tuolloin arvioitiin rokotuksen haitat suuremmiksi hyötyjä. Eli nuorella väestöllämme ei tuberkuloosisuojaa enää ole.

Turvapaikanhakijoille pitää ohjeiden mukaisesti järjestää haastattelu 2 viikon kuluessa maahan tulosta. Haastattelun perusteella  henkilö ohjataan sitten tarkempiin tutkimuksiin ja hoitoon sekä  rokotesuojaa täydennetään.  Vastaanottokeskuksissa onkin oltava valppaina ja tunnistettava mahdolliset epidemiariskit aikaisessa vaiheessa.

Kysyä sopii, onko riittäviä henkilöstöresursseja osoitettu tähän toimintaan ja onko terveydentilan arvioita ehditty tehdä riittävän nopeasti syksyn massiivin maahantulon yhteydessä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Reijo Jokela

"Vastaanottokeskuksissa onkin oltava valppaina ja tunnistettava mahdolliset epidemiariskit aikaisessa vaiheessa".

Tyypillinen tilanne on että EU:n alueella on jo jolkailtu viikkoja, ellei kuukausia. Mitä virkaa on siis epidemioiden kannalta, että vasta Suomessa tutkitaan? Eikö järkevämpää olisi nuo toimenpiteet tehdä siinä maassa, johon ensimmäiseksi tullaan EU:n alueella?

Käyttäjän TiinaTuomela kuva
Tiina Tuomela

Reijo Jokela, olet oikeassa. Tauteja on jo ehditty levittää matkan varrella. Jos tautia ei ole huomattu, tutkittu ja hoidettu kulkureitin maissa, henkilö saapuu sitten edelleen tartuttavana Suomeen.
Valppaana pitäisi olla juurikin jo siellä alkumatkalla, mutta se ei poissulje valppauden tarvetta Suomessakaan.
Erityisesti pakolaisleireillä erilaiset tartunta- ja myös loistaudit leviävät ahtaissa oloissa vauhdikkaasti

Annikki Paloniemi

TÄSSÄ YKSI ONGELMA JOKA RÄJÄHTÄÄ KÄSIIN.TOSIN EI NOISTA ELÄTEISTÄ OLEKAAN MUUHUN KUN ONGELMIEN TUOJIKSI.PÄÄTTÄJÄT VIIS VEISAA SUOMEN/SUOMALAISTEN HYVINVOINNISTA JA MAA TUHOTAAN.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Miksi Calmette-rokotuksista on luovuttu? Heti tuossa itärajan takana esiintyy tuberkuloosia. Lyhytnäköistä hommaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kalmetointi suojaa lepralta l. spitaalilta, ja tbc-meningiitiltä. Keuhkotubia vastaan se on käytännössä tehoton, ts. haittavaikutukset ovat hyötyjä suuremmat. USA:ssa ei sitä ole käytetty koskaan.Keuhkotbc:n harvinaistuminen johtunee lähinnä väestön vastustuskyvyn lisääntymisestä - tuberkuloosi ei ole helposti tarttuva tauti lainkaan. Vielä 1900-luvun alussa arvioidaan jokaisen suomalaisen altistuneen tubibasilleille lapsuudessaan, vain pieni osa sairastui.

NL:ssa tbc-potilaat saivat sattuneesta syystä oman asunnon jonon ohi, pääsivät kommunalkasta pois. He yskivät pulloon, ja möivät räkäänsä, jotta halukkaat saattoivat antaa positiivisen näytteen, ja päästä jonon ohi. Räkää vaan suuhun ennen näytteen ottoa omasta pullosta...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mikä siellä huolettaa? Yksityiset lääkäripalvelut ovat käytettävissä "turvapaikanhakijoille", valtio maksaa.

– Jos jotakin tarvitaan, niin ilman muuta siihen otetaan resursseja ja ollaan mukana, toteaa Kouvolan kaupungin terveysjohtaja Kari Kristeri.

– Olemme aina valmiina siihen, jos esimerkiksi jotain eksoottisempaa tautia tai infektiosairautta ilmenee, kertoo Carean johtajaylilääkäri Ermo Haavisto.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Espoossa on S-market, jossa viereisen VOK:n miehet kuljeskelevat laumoina kaupan käytävillä, näpräilevät tuotteita ja laittavat takaisin hyllyyn. Myyntihenkilökunta ei uskalla puuttua heidän toimintaansa.

Tuntuu epämiellyttävältä hankkia ruokansa ko. kaupasta ja nykyisin, kun haen sieltä eläimille ruokaa, ostavat suomalaiset näyttävät kaikonneen.

Mitä tulee turvapaikanhakijoiden terveydentilaan, on selvää, että mikäli heillä on tarttuvia sairauksia, niin tartuntavaara mm. ruokakaupoissa liikkuvilla on melkoinen, hygienisyydestä puhumattakaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eikös valintamyymälän idea ole se, jotta tuotetta saa vapaasti tutkia ennen ostopäätöstä?

Kirjoituksesi voisi olla sarkasmia, mutta taidat olla ihan vakavissasi. Olen hoitanut melkein kymmenen vuotta turvapaikanhakijoita, eikä ainakaann toistaiseksi ole rutto tahi muu kulkutauti tarttunut.

Toimituksen poiminnat