TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Huonotuloisten kuolemat

Sonja Lumme totesi tuoreessa väitöskirjassaan, että sosioekonomiset erot terveyspalveluiden laadussa ja vaikuttavuudessa ovat kasvaneet. Huonotuloinen kuolee hyvätuloista useammin sellaisiin kuolemansyihin, jotka olisivat olleet vältettävissä oikea-aikaisella ja laadukkaalla hoidolla.

Onko taustalla erot hoitoon hakeutumisessa ja sitoutumisessa? Vai se, että hyvätuloisilla on parempi mahdollisuus hyödyntää omakustanteisesti erikoislääkärien palveluja? Vai onko elämäntavoilla kenties selitys havaittuun eriarvoisuuteen?

Selitys löytynee osin kaikista edellä mainituista syistä. Yhteiskunnan eriarvoistuminen on lisääntynyt viime vuosina. Tämä näkyy erityisesti ruoka-avun asiakasmäärien kasvussa. Kansa kokee epäoikeudenmukaisuutta.

On jo aiemmin todettu, että huonotuloiset syövät epäterveellisemmin, osin ruoan kalliin hinnan takia. Köyhällä väestönosalla on myös ongelmia toteuttaa lääkehoitoa kustannussyistä. Lääkekorvausten alentaminen on entisestään pahentanut tilannetta. Moni joutuukin arjessaan miettimään, ostaako ruokaa vai niitä tarpeellisia lääkkeitä.

Asialle todellakin ”tarttis tehrä jotain”. Eriarvoistumiseen tuleekin puuttua jo varhaiskasvatuksessa ja koulupolun aikana. Koulutukseen kohdistuvat leikkaukset eivät todellakaan ole helpottaneet tilannetta. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen ja vahvat tukitoimet koulussa ovat tärkeitä eriarvoistumisen ennaltaehkäisyssä. Nuorille tulee saada viesti ”Olet tärkeä, sinä onnistut”,

Tulevan sote-ratkaisun olennainen tehtävä on saada hoitoketjut toimiviksi. Hoitoa tulee saada lähipalveluna, oikea-aikaisesti ja yhdenvertaisesti. Myös sosiaalitoimen integraatiota terveystoimeen tulee vahvasti parantaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän TaskinenMika kuva
Taskinen Mika

Onhan wahlroos todennu, että köyhien ei pitäisi antaa lisääntyä. Toki köyhyys on välttämätön talouden toimivuuden kannalta. Talous on vaan niin raaka, turha sitä on kaunistella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eli onhan ihmisarvolla hinta vastoin hallituksen näkemyksiä.

Pekka Pylkkönen

"Yhteiskunnan eriarvoistuminen on lisääntynyt viime vuosina."

Ei ole. 2009 alkaneen talouskriisin jälkeen tuloerot ovat supistuneet Suomessa. Ne ovat nyt myös pienemmät kuin vaikka 50 vuotta sitten, joten kehitys on myös pitkällä tähtäimellä ollut päinvastaista kuin väität.

"On jo aiemmin todettu, että huonotuloiset syövät epäterveellisemmin, osin ruoan kalliin hinnan takia. Köyhällä väestönosalla on myös ongelmia toteuttaa lääkehoitoa kustannussyistä. Lääkekorvausten alentaminen on entisestään pahentanut tilannetta. Moni joutuukin arjessaan miettimään, ostaako ruokaa vai niitä tarpeellisia lääkkeitä."

Kukaan ei joudu miettimään ostaako ruokaa vai lääkkeitä mikäli osaa hakea toimeentulotukea. Se kun kattaa molemmat. Lääkemenot ilman minkäänlaista kattoa.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on edelleen voimassa, 20 tuntia viikossa. Mikään tutkimus ei todennäköisesti tue sitä että lapselle olisi pienintäkään hyötyä viettää päivähoidossa tuota enempää aikaa. Edes ala-asteella ei pidetä tuon pidempiä päiviä. Jotkut tutkimukset ovat jopa osoittaneet pitkien tarhapäivien aiheuttavan haittaa osalle lapsista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Kukaan ei joudu miettimään ostaako ruokaa vai lääkkeitä mikäli osaa hakea toimeentulotukea. Se kun kattaa molemmat. Lääkemenot ilman minkäänlaista kattoa."
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Ihanaa. Mutta tuossa on juuri tuo kohta..... JOS...... JOS osaa/kehtaa/pystyy hakea toimeentuloa (sama JOS monen muun tuen kohdalla). Tukien käyttämättä jättäminen kun vain on yksi Suomen suurimmista ongelmista ( koska se aiheuttaa lisää ongelmia eli suuremmaksi kasvaa vaara esim. siitä ettei työllistymistä tule, tulee lisää mielenterveysongelmia jne. jne. ). Henkilökohtaiset tragediat ovat hirveitä.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tukien...

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/yle-sosiaalie...

Kommentin esittäjä on ihan fiksu mies eli tietää nämä asiat itsekin. Eikä tukia jätä käyttämättä vain vanhukset, vaan kokemukseni mukaan näitä on kaikissa aikuisikäluokissa.

Eihän järjestelmässä muuten olisi niin ongelmia (toki niitäkin on), mutta mitä huonommin ihmisellä menee sen huonompi on hänen kykynsä hoitaa perheensä tai itsensä asioita ja Suomi on täynnä tapauksia, joissa edes tuota toimeentulotukea ei haeta, vaikka sen voisi tilanteessa saadakin.

Näitä ongelmia aidosti pitäisi ratkaista. Jos tukien alikäyttöongelmia ei ratkaista, niistä tulee koitumaan jatkossakin valtion menoihin suuret pitkäaikaiskustannukset.... puhumattakaan henkilökohtaisista tragedioista.

Itse ehdottaisin hätäratkaisuksi tulottomille automaattista perustuloa joka olisi toimeentulotukeakin alhaisempi, mutta auttaisi edes sen verran että harvemmat täysin romahtavat kuin nyt. Helpompi toteuttaa, ei keräisi järkyttävää vastustusta "ilmaisesta" rahasta, mikä olisi nyt muutoin 0€ saavista jonkinlainen kateuden huippu, mutta toisaalta se että köyhimpiä katsotaan kateudella ei ole uutinen.

Mikäli taas kykenee toimeentulotuet tai muut tuet taas hakemaan (eli toipuu, hyvä hyvä), niin erotuksen saa sitten perustulon lisäksi. Tämä voi toki olla ikävä malli puhdasoppisille, kun menee jopa sen toimeentulotuen minimin alle.... mutta kun SITÄ EI NYTKÄÄN moni saa, niin turha teeskennellä hurskasta etteikö tuo olisi selvä parannus. On mielestäni aina yhtä hämmästyttävää etteivät kaikki ihmiset tajua että tukia käyttämättömiä ihmisiäkin on Suomessa, jotka siis eivät edes saa tuota toimeentulotukea. Moni on elämässään jossain vaiheessa vain niin lukossa on sitten tullut traumaattisia kuolemantapauksia tai firma mennyt konkkaan ja isot velat, tai ihan vain mielenterveysongelma puhjennut tai mitä nyt vain kun vaihtoehtoja on monia. Leipäjonoista heitäkin löydätte, jos kykenevät sinne menemään.

Tuo esittämäni malli ei ole mikään lopullinen malli (sehän olisi järjetöntä), mutta pikafixaus kaikkein pahimmissa tilanteissa oleville, .... kunnes järjellinen malli löydetään. Kehitysvaraa ideaan löytyy... aivan sama itselleni fixataanko ongelma ihmisyyden vai valtion talouden takia; kunhan se fixataan.

Eero Mattila

Poikkeuksena sääntöön, voit kokeilla mennä hakemaan toimeentulotukea, työkyvyttömyyseläkettä tai työttömyyskorvausta ja kerrot samalla olevasi lapseton yrittäjä.
- Epäilen, että jääpi saamatta..

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä mielestäsi tarkoittaa eriarvoistuminen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämän Pylkkösen jutut kannattaa jättää omaan arvoonsa, niillä ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä.

Pekka Pylkkönen

Kun sä kerran viitsisit kaivaa jonkun todisteen siitä että "näillä ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä". Oletko siihen liian laiska vai pelkäätkö epäonnistuvasi?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Joka toinen päivä yksi eläkeläinen onnistuu riistämään hengen itseltään. Kymmenet yrittävät päivittäin.

Näitä pylkkösiä on paljon jotka todistavat että sinulla ei voi olla kurja vanhuus. Eutanasia olisi kunniallinen ratkaisu mutta kristillisten ihmisten mielestä vain kärsimys jalostaa.

Pekka Pylkkönen

Hyvinkin voi olla kurja vanhuus. Esimerkiksi monet sairaudet aiheuttavat kärsimystä. Taloudellisen tuen tasosta se tuskin jää koskaan kiinni - ainakaan jos tuet osaa tai kykenee hakemaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos tilastosi kertovat että kaikki pääsevät yhtä nopeasti lääkäriin ja saavat yhtä nopeasti hoitoa niin kaiva tilastosi esiin?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #9

Julkisessa sairaanhoidossa ei ole minkäänlaista jaottelua tulojen tai varallisuuden perusteella. Ja sinne päätyvät erikoissairaanhoitoon likipitäen kaikki.

Tutkimus on siinä suhteessa sosiaalipornoa että vaikka korrelaatio tulojen ja hoitoonpääsyn kanssa löytyykin, mekanismien arviointi jää köykäiseksi. Jos otat rapajuopon ja annat hänelle satkun lisää kuussa, pienenevätkö terveyserot?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

"Julkisessa sairaanhoidossa ei ole minkäänlaista jaottelua tulojen tai varallisuuden perusteella."

Sitä varten rikkaille onkin omat yksityislääkärit. Minä kyllä voin puhtaalla omallatunnolla käyttää kumpaa tahansa, mutta en leiki että kaikki ovat tasa-arvoisia.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #11

Mutta kai ymmärrät että erot terveydessä syntyvät lähes yksinomaan elintavoista? Suurituloiset tupakoivat huomattavasti vähemmän vaikka se on hyvinkin kallista.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Elämäntapatekijät aiheuttavat sekä huono-osaisuutta että ennen aikaisia kuolemia.Päihdeongelma lienee maassamme iso tekijä. Samoin tupakointi.

Jos elämä tuntuu tuskaiselta päivittäin niin että haluaa sitä paeta alkoholiin niin miksi jaksaisi kiinnostua itsensä kokonaisvaltaisesta hoidostakaan. Samoin tupakointi on selvä indikaattori siitä että oma terveys ei kovin kiinnosta!

En moralisoi tai saarnaa. En edes tiedä miksi pitkää elämää tulisi kaikkien tavoitella. Elää komeasti ja kuolla nuorena on sekin aivan kelpo motto.

Oman alkoholismini selätin n. 30 vuotta sitten ja tupakoinnin reilu 10 vuotta sitten.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

No onhan se aivan päivänselvää, että meikäläiset persaukiset eivät kunnon terveydenhuoltoa ansaitse. Sellaiset kuuluu vain paremmille ihmisille. Kuka tämmöistä köyhää paskaa kaipaisi?

Maijaliisa Hiekkanen

Aloituksessa tärkeää asiaa.

Toimiessani viimeiset kymmenisen vuotta hoitajana vanhustyössä, (ennen eläkkeelle jäämistä) eriarvoisuus mm. vanhusten kesken näkyi rajusti. Kotihoidon tehtävissä tuli vuosien varrella vastaan kaikkiaan satoja koteja (sijaisuuksissa).

Oli Erittäin Hyvinvoivaa väkeä; he ostivat palvelut yksityisiltä markkinoilta. He söivät kotona valmistettua ruokaa, valkoiset liinat pöydissä, valkoiset lautasliinat sylissään! (Kerrankin kotihoitaja komennettiin keittiöön, kuin entisajan piika! Ja kutsuttiin kellon kilistyksellä kaatamaan lisää viiniä! (Näin mm. Hesassa)

Sitten toinen äärilaita? Asunnossa karua kuin jossakin vankileirillä.
Jääkaapissa valon lisäksi ehkä tölkki maitoa, joku einesrasia tai ei sitäkään. Surullisen usein jääkaappi oli tyhjä ruoasta. Rahat olivat menneet lääkkeiden ostamiseen...

Köyhää ei ymmärrä kuin toinen köyhä? Kyllä, kai?

Köyhien kurimus on looginen seuraus siitä, että Arkadian Väki on vannoutunut ajamaan sekä omia ekonomisia etujaan, että pönkittämään Muiden Rikkaiden pärjäämistä. Seurauksin? Nekin loogisesti tulevat.

Toimituksen poiminnat