Huonotuloisten kuolemat

Sonja Lumme totesi tuoreessa väitöskirjassaan, että sosioekonomiset erot terveyspalveluiden laadussa ja vaikuttavuudessa ovat kasvaneet. Huonotuloinen kuolee hyvätuloista useammin sellaisiin kuolemansyihin, jotka olisivat olleet vältettävissä oikea-aikaisella ja laadukkaalla hoidolla.

Onko taustalla erot hoitoon hakeutumisessa ja sitoutumisessa? Vai se, että hyvätuloisilla on parempi mahdollisuus hyödyntää omakustanteisesti erikoislääkärien palveluja? Vai onko elämäntavoilla kenties selitys havaittuun eriarvoisuuteen?

Selitys löytynee osin kaikista edellä mainituista syistä. Yhteiskunnan eriarvoistuminen on lisääntynyt viime vuosina. Tämä näkyy erityisesti ruoka-avun asiakasmäärien kasvussa. Kansa kokee epäoikeudenmukaisuutta.

On jo aiemmin todettu, että huonotuloiset syövät epäterveellisemmin, osin ruoan kalliin hinnan takia. Köyhällä väestönosalla on myös ongelmia toteuttaa lääkehoitoa kustannussyistä. Lääkekorvausten alentaminen on entisestään pahentanut tilannetta. Moni joutuukin arjessaan miettimään, ostaako ruokaa vai niitä tarpeellisia lääkkeitä.

Asialle todellakin ”tarttis tehrä jotain”. Eriarvoistumiseen tuleekin puuttua jo varhaiskasvatuksessa ja koulupolun aikana. Koulutukseen kohdistuvat leikkaukset eivät todellakaan ole helpottaneet tilannetta. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen ja vahvat tukitoimet koulussa ovat tärkeitä eriarvoistumisen ennaltaehkäisyssä. Nuorille tulee saada viesti ”Olet tärkeä, sinä onnistut”,

Tulevan sote-ratkaisun olennainen tehtävä on saada hoitoketjut toimiviksi. Hoitoa tulee saada lähipalveluna, oikea-aikaisesti ja yhdenvertaisesti. Myös sosiaalitoimen integraatiota terveystoimeen tulee vahvasti parantaa.

TiinaTuomela
Kristillisdemokraatit Vantaa

Lastentautien erikoislääkäri. Kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu Vantaalla. Sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä sisäilma-asiainneuvottelukunnan jäsen. Maakuntavaltuutettu.
Eduskuntavaaliehdokas 2015 ja 2019. Varakansanedustaja 2019-. Uudenmaan vaalipiiri.
Eurovaaliehdokas 2014 ja 2019.
Puolueen 1.varapuheenjohtaja. KD Naiset puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu