TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Mikä ihmeen taaperobonus?

Paljon keskustelua käydään perhevapaiden ja lastenhoidon tukien uudistamisesta. Tuoko Kristillisdemokraattien taaperobonus aiheeseen uutta näkökulmaa? Kyllä tuo, ja nimenomaan lapsen etu edellä. On tärkeää, että perheet itse saavat määrittää, missä lasta hoidetaan ja kuka lasta hoitaa. Juuri tätä valinnanvapautta ja joustoa tarvitaan liiallisen jäykän sääntelyn sijasta.

Käytännössä taaperobonus tarkoittaa 350 euron lapsikohtaista kuukausittaista hoitorahaa, jota maksettaisiin ansiosidonnaisten vanhempainpäivärahojen päätyttyä. Taaperobonuksella voi halutessaan ostaa hoivapalveluja tai käyttää kotihoitoon. Taaperobonuksella ei siis paaluteta, mikä hoitomuoto on lapselle paras, vaan perheiden valinnanvapaus korostuu. Voi valita kunnallisen, yksityisen tai kotihoidon välillä.

Alle 3-vuotias tarvitsee pääosin hoitoa, hoivaa ja turvallista syliä. Täten pienryhmä tai kotihoito ovat varteenotettavat vaihtoehdot näin pienille lapsille. Vasta yli 3-vuotiaalla alkaa korostua varhaiskasvatuksen tarve. Kouluvalmiuksien vahvistamiseen voisikin harkita maksuttoman esiopetuksen aloittamista jo 5-vuoden iässä.

Moittiva vastakkainasettelu kotihoidon ja päivähoidon välillä tulee lopettaa. Subjektiivinen päivähoito-oikeus on saavutettu oikeus, ei pakko. Ja yhtä oikeutettua on saada hoitaa lastaan kotona. Kukin perhe tietää, mikä heille on parasta.

Esitellyssä perheuudistuksessa on 3kk äitiysvapaata lapsen syntymän jälkeen äidille, jotta synnytyksestä toipuminen toteutuu. Sitten 6kk vanhempainvapaata, joka on molempien käytettävissä. Lisänä 3kk isyysvapaa (nykyjärjestelmässä vain 54 arkipäivää), jota aikaa voi käyttää joustavasti osissa, myös yhtäaikaa äidin kanssa.

Luotetaan perheisiin, kuullaan perheiden ääntä ja toiveita ja toteutetaan kannustavaa perhepolitiikkaa sen mukaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat