TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Synnytystalkoot, vai perhepolitiikan muutos?

Media on kohissut SDP puheenjohtajan Antti Rinteen synnytystalkoista. Totta on, että Suomessa syntyvyys on alimmillaan sitten 1800-luvun nälkävuosien. Tämä on erityisen huolestuttavaa, sillä juuri lapsissa on meidänkin kansakuntamme tulevaisuus.

Ryhdymmekö sitten ”isänmaan puolesta” makuuhuonehommiin? Tärkeä on ensin kysyä, miksi syntyvyys on noin alhainen?

Lapsiperheiden tilannetta on viime vuosina heikennetty monissa suhteissa. Päivähoito-oikeutta on rajattu ja kotihoidontuki uhataan poistaa. Varhaiskasvatuksen ryhmäkoot ovat aivan liian suuria, täten laadukas varhaiskasvatus ei käytännössä toteudu. Hoivavastuu kurittaa eniten naisia ja heidän työnantajiaan. Verotuksen lapsivähennys uhataan poistaa. Ja köyhä perhe voi toimeentulotukilain mukaan jopa menettää lapsilisät hakiessaan toimeentulotukea. Tässä vain muutamia mainintoja. Tulevaisuus on siis monen perheen kohdalla epävarma ja toimeentulohuolien värittämä.

Perhepolitiikka on saatava pikaisesti kuntoon ensin, jotta perheet uskaltavat hankkia useampia lapsia ja nuoremmalla iällä. Kristillisdemokraattien taaperobonus-mallissa perheet itse saavat määrittää, missä lasta hoidetaan ja kuka lasta hoitaa. Voi valita kunnallisen, yksityisen tai kotihoidon välillä. Taaperobonus on 350e lapsikohtainen kuukausittainen hoitoraha, jota maksettaisiin ansiosidonnaisen vanhempainrahakauden jälkeen. Tärkeää on myös saada opiskelijoille tuntuva huoltajakorotus. Ja lapsivähennys on syytä edelleen säilyttää verotuksessa.

Nyt tarvitaan perheiden tukemista, valinnanvapautta ja työelämän joustoja liiallisen sääntelyn sijaan. Makuuhuoneessa homma luultavimmin sujuu, kunhan perheiden perusturvallisuus on ensin saatu kuntoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sosiaaliturvaan muutos: Myös köyhille toimeentulotukea saaville:
Lapsilisät
Kotihoidontuet
Lasiperheen muut tuet

Koskee n.50 000 lapsiperhettä-94-17
Laki:Stvm-94 Otetaan tulona huomioon ja vähennetään toimeentulotuesta.
Kepu,kok,Krist.rkp
Voimassa yhdä 23 vuoden jälkeen.

Jaakko Paasonen

Siis myös köyhille Suomalaisille kaikki samat harkinnanvaraiset tuet,j oilla nuo vähennykset korvataan.
Nythän niistä "nauttii" vain maahan tuotettu sosiaalietninen,kasvava halpatyövoimareservi.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Totta että lapsiperheiden tukea on karsittu aivan samoin kuin monien muidenkin ihmisryhmien. Raha lienee todella keskeinen syy lapsien teossa pihtaamiseen. Mutta sellaistakin kuulee aika ajoin että lapsettomuus on itsekäs valinta, välttämättä ei etsiydytä edes parisuhteeseen vaan satsataan itsekkäästi omaan vapauteen. Arvostetaan elämää jota eletään omilla ehdoilla, ollaan vapaita, tehdään mitä tykätään.
Joku linkolalaisittain ajatteleva voisi vähälapsisuutta pitää toivottuna ilmiönä varsinkin korkean elintason maassa jossa kulutetaan luontoa moninverroin enemmän kuin se kestää.

Niko Sillanpää

Empiria puhuu kaikkea ehdottamiasi toimenpiteitä vastaan. Historiallisesti, mitä enemmän kyseisiä järjestelmiä ja politiikkoja on pystytetty, sitä matalammaksi syntyvyys on käynyt. Selvästikään ehdottamiisi toimenpiteisiin ei ole perusteita käyttää rahaa ainakaan siksi, että syntyvyys nousisi.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki
Ida Punto

Joku ei ehkä itsekkyyttään rupea parisuhteeseen. Mutta ei kai meillä edes synnytystalkoiden nimissä voi olla mitään "ota vain joku" -velvollisuutta? Minulle on päinvastoin elämän suurin murhe, kun kumppania ei löydy, ja lapsetkin jäävät saamatta siksi. Väitän tämän luultavasti yleistyneen ilmiön myöskin jo näkyvän Suomen syntyvyydessä.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Niin mikseipä, jos Suomen kansalaisia ja veronmaksajia, nuoria ja vähän varttu-
neempia suoraan tuettaisiin perhepoliittisesti roimilla veronalennuksilla tai
jopa kertaluontoisilla "rahapalkinnoilla" per uusi Suomen kansalainen ?

Ihmisarvo on jakamaton mantra ajaa maksajiensa ohitse eurooppalaisten arvojen ja
demokratian temmellyskentällä.

Nyt hallituksen sekä myöskin Demareiden fokuksessa on ollut ja on edelleenkin
tuhansien kilometrien päästä vailla mitään tietoa taustoista tulleiden elintaso-
shoppareiden hoiva periaatteella - Suomi on koko maailman sosiaaliautomaatti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Suomi on koko maailman sosiaaliautomaatti.

EU ja rahaliitto EMU sopimus-92.Voimaan 11.1-93
Kepu,rkp,kok,krst.

Kansa lokakuussa-94 hyväksyi jo sovitun sopimuksen.

Shopparit,Kreikka-vipit tuli boonuksena mukana.

Pekka Pylkkönen

"Ja köyhä perhe voi toimeentulotukilain mukaan jopa menettää lapsilisät hakiessaan toimeentulotukea"

Kuinka kauan tämä idioottimainen jankkaus jatkuu? 90-luvulla lapsilisät päätettiin huomioida Toimeentulotuesta ja SAMALLA toimeentulotuen lapsen perusosaa korotettiin vastaavasti. Tämähän oli toimeentulotuella elävien lapsiperheiden voitto sillä toimeentulotuki on ollut sidottu indeksiin, kun taas lapsilisä ei.

Lapsiperheiden etuudet ovat jo kohtuuttoman korkealla tasolla. Itselle on taloudellisesti aivan yhdentekevää käydä työssä. Vielä kun joku vasuri tarpeeksi ruikuttaa että sossutukia pitää nostaa niin riittää tämä sonta.

Oiva Luosujarvi

Minulle on tulossa nyt kaikkiaan 10 lapsi.
Vanhin vajaa 30 vuotta ja nuorin syntyy kohta.

Ei lapsien saantia ole hallitukset tukeneet pahemmin. -90 luvulla poistettiin oikeus ansaita verottomasti tietty summa 10tht markkaa, jokaista lasta kohti verottomana ja sitten lopputuloista vasta veroja maksuun.
Lapsilisä on hieno asia, mutta sen kohdalla kaipaisi miettimistä tarvitseeko miljoonikon lapsi lapsilisää vai olisiko lapsilisät varattava pieni- ja keskituloisille perheille. Onhan se hienoa saada valtiolta tukea miljoonikoille, jotta he voivat ostaa osakkeita lapsille tulevaisuutta varten. Samaan aikaan pieni- ja keskituloiset ostavat lapsilleen ruokaa sillä rahalla.

Lapsi tarvitsee kaikenlaista, mutta sellaisen kaikenlaisen antamiseen lapselle on molempien vanhempien oltava keskituloisia tai varakkaita.
Pienituloinen / työtön ei mitenkään voi antaa lapselleen harrastuksia, kuten jääkiekkoa, ratsastusta, golfia, yms. Kalliita harrastuksia, kun rahat ei riitä.
Miten kuskata lasta autolla pitkän matkan päähän harrastukseen, kun rahat riittävät juuri ja juuri käytettyjen vaatteiden ostamiseen ja ruokaan isossa lapsiperheessä.

Nykyisin on isoja lapsilukuja vain tietyillä pakolaistaustaisilla, koska se kuuluu niiden uskontoon ja kulttuuriin olennaisena osana.
Siten en kannata minkään tukien nostamista lasten vuoksi, koska se nostaa vain pakolaistaustaisten tukia pääasiassa.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

80 -luvulla vielä haluttiin aktiivisesti rajoittaa syntyvyyttä länsimaissa (me kun olemme sellaisia resurssisyöppöjä). Vasta viime aikoina on uuslibertaristinen kasvuhakuisuus saanut poliitikot hoputtamaan jopa väestönkasvuun talouden boostaamiseksi. Kreikan 'oikonomia' oli taloudenhoitoa, ja siinä jos missä taloutta hoidetaan talonväen takia, eikä talonväkeä kasvateta talouden takia.

Nyt on siis kärryt valjastettu hevosen eteen. Ei meillä ole tarvetta mihinkään väestön lisäkasvuun. Koneet hoitavat hommat, ja globalisaatio poistaa turhat taloudenhaarat kaikista maista, ja työttömän ja liikaväestön osuus kasvaa. Talouskasvu on ilmeisesti pysyvästi loppunut, ja joudumme vähitellen tinkimään elintasostamme osan ollessa pysyvällä itsensäetsimislomalla. Tässä tilanteessa olisi sopivaa lasketella jonnekin 4 miljoonan pintaan, se olisi tarpeeksi tällaiselle puoliarktiselle alueelle. Ainakin voisimme pitää kaikki hengissä...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Rinteen esitys on hyvä. Suomi tarvitsee lisää lapsia ja parempaa perhepolitiikka.

Toimituksen poiminnat