TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Miesten eläke-euro on suurempi kuin naisten

Helsingin Sanomat uutisoi 10.9 eläkelaskuristaan. Jutussa korostettiin miehen eläke-euron olevan naisten eläkettä pienemmän. Tekstissä kyllä tuli ilmi (mikäli jaksoi lukea koko jutun), että kyseessä on koko elämän aikana kertynyt eläkemäärä. Naiset elävät miehiä pitempään ja siten eläkevuosia heille kertyy enemmän.

Edellä mainitulla tavalla ei asiaa voi verrata. Eläkkeen suuruutta pitää verrata saman ikäiseen verrokkiin. Tunnettu tosiasia on, että naiset ovat useammin eläkeköyhiä kuin miehet. Eli naisten eläke on pienempi pääosin johtuen matalammasta palkkatasosta työelämän aikana. Naiset myös edelleen käyttävät hoivavapaita selvästi enemmän kuin miehet ja näistä vapaista kun eläkettä ei juurikaan kerry.

Toivonkin uutisoinnilta viisautta, jotta nopeasti vain otsikon lukevat eivät saa väärää käsitystä asiasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Eläkeikäni on 69.75 vuotta ja elinajanodote 70.44 vuotta. Kyllä tässä miehenä tuntee itsensä oikein etuoikeutetuksi naisiin verrattuna.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Edellä mainitulla tavalla ei asiaa voi verrata".
Kyllä voi ja täytyy. Koska naiset elävät pitempään ja heille kertyy enemmän eläkevuosia, he saavat paremman vastineen suorittamilleen eläkemaksuille. Eläkkeen suuruutta pitää verrata vastaavat maksut suorittaneeseen verrokkiin.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Naiset saavat pienempää eläkettä koska elämän valinnat. Miehet elävät vähemmän, koska elämän valinnat + geenitaakka

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Edellä mainitulla tavalla ei asiaa voi verrata."

Miksei? Olen ymmärtänyt, että varsinkin kristillisdemokraatit pitävät kovasti biologisista tosiasioista (ainakin, mitä esimerkiksi sukupuoliin ja niiden lukumäärään tulee). Yhtä lailla biologinen tosiasia on, että naiset elävät pidempään kuin miehet. Miksi sitä ei voisi huomioida eläkkeistä keskusteltaessa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Nainen elää pitempään kuin aviomiehensä, jonka kuollessa hän saa perhe-eläkkeenä leskeneläkettä.
Se puolestaan on sitä suurempi mitä isommat tulot/eläke miehellä on ollut.

Kaikki naiset eivät luonnollisestikaan koskaan jää leskiksi.

Väinö Hirvelä

Mielestäni on täysin oikeutettua katsoa kokokuvaa. Naiset elävät pitempään nostavat enemmmän eläkettä ja kätytävät enemmän terveyspalveluita jo senkin takia, että ihmisen viimeiset vuodet ovat yhteikunnalle kalleimpia. Naiset maksavat vähemmän veroja joilla eläkkeet kustannetaan.

Jos naiset haluaa enemmän palkkaa kannattaa aloittaas siitä että tekee 20% enenmmän ylitöitä. Tällä hetkellä miehet tekevät 20% enemmän ylitöitä.
Toinen kova juttu on että ei kouluttaudu hömppä aloille kuten sukupuolentutkimukseen vaan oikeasti tuottaville tai korkeapalkatuille aloille kuten insinööriksi tai vaikkapa sijoituspankkiiriksi. Kummatkin aloja joissa on enemmän miehiä kun naisia.

Miehet myös joutuvat asepalvelukseen joka vie 4% elinikäisistä ansioita keskimäärin. Se on palkatonta valtiolle suoritettavaa työtä.

Tämä ainainen naisten palkka kitinä on naisia loukkaavaa ja infalitoivaa. Kantakaa vastuu omista elämänvalinnoistanne ja menkää hyvät ihmiset oikeisiin töihin! Saatte sitten isompaa eläkettäkin siinä samalla.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Jos luet jutun tarkkaan, siinä laskettiin, kuinka paljon maksamastaan eläkemaksueurosta mies saa takaisin eläkkeenä ennen kuolemaansa. Ja näinhän se on, mies saa jokaisesta maksamastaan eurosta takaisin eläkkeenä vain 65 % verrattuna siihen, mitä nainen saa.
Tämänhän voi katsoa myös toisin: Vuonna 2012 miehet maksoivat eläkemaksuja 11,1 miljardia euroa ja miehille maksettiin työeläkkeitä vuonna 2012 10 miljardia euroa. Samana vuonna naiset maksoivat työeläkemaksuja 7,9 miljardia ja saivat eläkkeitä 9 miljardia. Eli eläkeyhtiö menetti tuona vuonna kaikki saamansa vakuutusmaksut, mitään ei voitu rahastoida.
Miehiltä siirrettiin naisten eläkevajaukseen 1,1 miljardia eli 10 % miesten maksamasta eläkemaksusta. Miehen eläke-euro reaaliajassa oli noin 80 % naisen eläke-eurosta.

Toimituksen poiminnat