TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Mikä on sosiaalinen luotto?

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi lokakuussa sosiaalisen luoton myöntämisperusteet ja rahaston säännöt. Monikaan ei luultavasti tiedä, mikä on sosiaalinen luotto, kuka sitä voi hakea ja mistä sitä haetaan.


Luottoa voidaan myöntää henkilölle, jolla ei pienituloisuutensa tai vähävaraisuutensa takia ole mahdollista saada luottoa muulla tavoin, ja joka on kuitenkin kykenevä luoton takaisinmaksuun.
Henkilön oikeutta saada samanaikaista toimeentulotukea ei voi rajata tai tuen määrää alentaa sen vuoksi, että hänellä on mahdollisuus saada sosiaalinen luotto. Luottoa voidaan myöntää aina 10 000 euroon asti.


Sosiaalinen luototus on kunnalle vapaaehtoista toimintaa. Vantaalla mahdollisuutta on hyödynnetty sosiaalipalveluiden osana jo vuosia. Tämän avun varassa usean henkilön akuutteja maksukriisejä on voitu loiventaa. Erinomainen vaihtoehto, josta tulisi enemmän tiedottaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Moni kunta on laittomasti pyrkinyt vähentämään toimeentulotukimenojaan vaatimalla, että jos opiskelija ei ole voinut saada opintolainaa hänen on pitänyt sen sijaan ottaa sosiaalinen luotto.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Sosiaalisessa luotossa on kyse siitä, että luottokelvoton ja tuloton henkilö laskee luottopäätöksen saatuaan liikkeelle korkotuottoa tarjoavan velkakirjan, joka siirretään kaupungin sijoitusomaisuuteen ja josta maksettu kauppahinta luetaan Kelan tuottamassa perustoimeentulotukipäätöksessä hakijan tuloksi ja käytetään kokonaisuudessaan kulutukseen; korvaamaan perustuslain takaamaa vastikkeetonta toimeentuloturvaa. Lisäksi annettujen sopimusehtojen korkoehtoihin kuuluva vaihtuvakorkoisuus aiheuttaa luoton takaisinmaksun näkökulmasta korkoriskin, jota ei ole mahdollista hallita kustannustehokkaasti.

Toimituksen poiminnat