TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Minä itse määrään kehostani #MeOnly #MinäMäärään

Kehollinen itsemääräämisoikeus on itseisarvo, jonka tulee olla mahdollista kaikille. Jokaisen tulee saada itse päättää, kuka hänen kehoonsa koskee. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat ikääntyneet, vammaiset ja muut syystä tai toisesta puolustuskyvyttömät, niin naiset kuin miehet. Jokaisella tulee olla myös oikeus halutessaan saada omaa sukupuoltaan oleva hoitaja.

#MeToo -kampanjakin vaatii kaikille kehollista koskemattomuutta. Lisäksi on erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien itsemääräämisoikeutta kunnioitettava.

KD Naisten liittohallitus otti asiaan kantaa. #MeOnly #MinäMäärään

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Jokaisella tulee olla myös oikeus halutessaan saada omaa sukupuoltaan oleva hoitaja.

Pitäkö lääkärinkin sukupuoli voida valita? Entäs kun tulee kohta kolmas sukupuoli. Milläs perusteella työnantajalla ylipäätään on oikeus tietää työntekijän sukupuoli?

Naiskirurgien jälki on usein parempaa, joten onko minulla oikeus vaatia, että joutuessani auto-onnettomuuteen minut kuljetetaan helikopterilla siihen sairaalaan, jossa päivystää naistraumatologi, tarvittaessa esim. Tukholmaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tulipa muuten vielä mieleeni, jotta saako hoitajaa syrjiä sukupuolensa vuoksi? Jos kaikenlainen sukupuolisyrjintä on kiellettyä, niin ei potilaallakaan voi olla siihen oikeutta. Hoitajansahan saa valita, jos se on käytännössä mahdollista, mutta kategoista sukupuolimääräystä ei kyllä voi kukaan antaa.

Jossakin oli tilanne, jotta muslimimies vaati, että hänen vaimonsa leikkaa mieskirurgi. Hyväksytkö tämän?

Käyttäjän TiinaTuomela kuva
Tiina Tuomela

Sukupuolisyrjintä on kielletty ja se on hyvä asia. Kannanotossa olikin kyse erityisesti esim. vammaisten avustajahoitajista, jotka suorittavat intiimialueiden pesuja ym. Totta kai miehet ja naiset ovat yhtä hyviä hoitajina, mutta läheisessä tiiviissä avustajasuhteessa on tärkeää kuunnella myös asiakasta/hoidettavaa ja toteuttaa hänen toivettaaan, jos suinkin vaan on mahdollista.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Miespuoliset hoitajat ovat aivan yhtä ammattitaitoisia kuin naispuolisetkin.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Tässä mennään niin vaikeisiin asioihin. Ennen vanhaan saatoin naapuria olkapäälle taputtaa ja sanoa: "hyvä hyvä", jos sitä tarkoitin, tai vaikka olisin tarkoittanut juuri jotain päinvastaista.

Tässä hiljattain otin naapuria olkapäästä kiinni, mutta ennen kuin tein niin niin sanoin hänelle: tämä on nykyisin seksuaalista häirintää. Naapurini totesi, "kyllä joo", mutta ei ainakaan vielä ole poliisille ilmoittanut, ja kaksi kananmunaakin minulle antoi. Ja uskalsi pyytää minut jopa varastoon jonne kukaan muu ei voinut nähdä.

Pointtini on, että koko ajan on syytä pelätä. Mitä vaan voi tapahtua.

Toimituksen poiminnat