TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Vanhukset heitteillä? Tarttisko tehrä jotain?

Huolestuneena olemme saaneet seurata uutisointeja kotoa löydetyistä, huonokuntoisista vanhuksista. Yli 85-vuotiaiden määrä kasvaa 3000-5000/vuosi. Erityisesti muistisairaiden määrä lisääntyy merkittävästi. Samaan aikaan yksinäisten ikäihmisten itsemurhien määrä on noussut. Myös alkoholiongelmat ovat lisääntyneet. Useat elävät köyhyysloukussa ja joutuvat hakemaan ruokansa ruoka-apujonoista. Tämä kaikki on suuri hätähuuto.

Ikäihmiset ovat toki usein myös toimintakykyisempiä kuin ennen. Yhteiskuntamme digitalisaatio aiheuttaa suuria haasteita senioreille. Erilaisten palvelujen suunnittelussa seniorien oman äänen tulisikin kuulua selvästi. On itsestään selvää, että kotipalvelu ja eriasteinen palveluasuminen tulevat tarvitsemaan lisää resursseja. Hoitajamiehityksen tulee olla riittävä niin kotipalveluissa kuin hoivalaitoksissa.

Puhumme usein nuorisotakuusta, asuntotakuusta ja harrastetakuusta. Ikäihmisille soisin ensinnäkin ulkoilutakuun. Jokaisen tulee päästä vähintään kahdesti viikossa ulkoilemaan. Ruokailutakuu on myös tärkeä. Etenkin hoivalaitoksissa vanhuksista on jopa 60% aliravittuja. He syövät hitaasti ja usein tarvitsevat avustajaa. Syömätön lautanen tulkitaan helposti siten, että vanhuksella ei olekaan nälkä, vaikka hän tarvitsisikin vain enemmän aikaa ja apua ruokailuun. Hygieniatakuun voisi tähän liittää. Kestovaippojen määrää ei saa rajoittaa ja henkilökuntaa tarvitaan avustamaan ikäihmisiä wc-käynneillä. Lisäksi vielä yhteisötakuu. Kaikki tarvitsevat seuraa ja tärkeää olisi yhteisöllinen kohtaaminen yli ikärajojen.

Ikäihmiset tarvitsevat oman puolestapuhujan, vanhusasiainvaltuutetun, joka lapsiasiavaltuutetun tapaan toimii äänitorvena ja edunvalvojana sekä vaikuttaa päättäjiin ja sitä kautta lainsäädäntöön. Todellakin tarvitsemme valtakunnallista vanhustyön koordinoijaa, jotta ikäihmisten arvokas elämä ja yhdenvertaisuus toteutuu.

Kansalaisaloite.fi -sivustolla on 1.4 alkaen kerätty kannatusilmoituksia viran perustamiseksi Suomeen. Käythän allekirjoittamassa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3086. Nyt on korkea aika ryhtyä sanoista tekoihin!

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Uskontojen tukeminen valtion varoista on lopetettava, samoin teologiset tiedekunnat, siitä saadaan rahaa tarpeeseen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kiitos, Tiina, tärkeään yhteiskunnalliseen ongelmaan tarttumisesta!

Esimerkiksi sote-asiakasmaksuissa ja sote-asiakasmaksukatossa olisi työsarkaa vanhusasiainvaltuutetulle välittömästi kun näitä asiakokonaisuuksia koskevia lakeja ollaan nyt parhaillaan säätämässä. Myös kohderyhmiä tulee kuulla lainvalmistelussa:

Alla olevassa selvityksessä sivulla 10 kerrotaan, että [nyt Suomessa] "Kunnallisen maksukaton osalta [terveyden- ja sairaanhoidon] asiakasmaksujen seuranta on kansalaisten vastuulla ja heidän on itse osoitettava maksukaton täyttyminen, jotta he voivat pyytää vapautusta asiakasmaksuista tai saada alemmat asiakasmaksut maksukaton täyttymisen jälkeen."

http://tietokayttoon.fi/documents/10616/6354562/30...

---

Miten tämä kunnallisen maksukaton seuraaminen on nyt Suomessa järjestetty esim. vanhuksilla, vammaisilla ja muistisairailla? Onko se omaisten vai edunvalvojien vastuulla - vai ei kenenkään?

Kenellä on pääsy em. ryhmien pankkitileille, josta terveydenhoitomaksut löytyvät ja keillä on siihen riittävä taito ja status? Julkisuudessa kun ei näistä kerrota meille mitään.

---

Se, minkä voimme tehdä välittömästi, on se, että Kanta-palveluihin tulisi eriteltyinä kaikki ko. henkilön maksamat lääke-, terveyden- ja sairaudenhoitokulut:

Kanta-palveluista voisi omainen tai edunvalvoja katsoa siihen erikseen valtuutettuna, mikä asiakasmaksujen tilanne on, ja maksukaton lähestyessä reagoida asianmukaisella tavalla. Kanta-palvelujärjestelmä voisi myös ilmoittaa automaattisesti lähestyvästä asiakasmaksukatosta.

Kanta-palvelut tulee luoda enemmän asiakkaita/potilaita hyödyttäviksi palveluiksi eikä vain meidän profiloimiseksi ja pisteyttämiseksi sote-järjestelmää varten.

Ks. lisää aiheeseen:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255027-10...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Kiitos Tiina! Muistakaa kansalaisaloite vanhusasiamiehen virasta!

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

Aloitteita voi aina tehdä, mutta mehän olemme vanhusasiamiehiä kaikki. Käydään katsomassa vanhuksiamme ja opetetaan lapsemme tekemään samoin.

Juhani Vehmaskangas

Oi voi... :-(
Minäkin tarvitsisin oman puolestapuhujani.

Toimituksen poiminnat