Vanhukset heitteillä? Tarttisko tehrä jotain?

Huolestuneena olemme saaneet seurata uutisointeja kotoa löydetyistä, huonokuntoisista vanhuksista. Yli 85-vuotiaiden määrä kasvaa 3000-5000/vuosi. Erityisesti muistisairaiden määrä lisääntyy merkittävästi. Samaan aikaan yksinäisten ikäihmisten itsemurhien määrä on noussut. Myös alkoholiongelmat ovat lisääntyneet. Useat elävät köyhyysloukussa ja joutuvat hakemaan ruokansa ruoka-apujonoista. Tämä kaikki on suuri hätähuuto.

Ikäihmiset ovat toki usein myös toimintakykyisempiä kuin ennen. Yhteiskuntamme digitalisaatio aiheuttaa suuria haasteita senioreille. Erilaisten palvelujen suunnittelussa seniorien oman äänen tulisikin kuulua selvästi. On itsestään selvää, että kotipalvelu ja eriasteinen palveluasuminen tulevat tarvitsemaan lisää resursseja. Hoitajamiehityksen tulee olla riittävä niin kotipalveluissa kuin hoivalaitoksissa.

Puhumme usein nuorisotakuusta, asuntotakuusta ja harrastetakuusta. Ikäihmisille soisin ensinnäkin ulkoilutakuun. Jokaisen tulee päästä vähintään kahdesti viikossa ulkoilemaan. Ruokailutakuu on myös tärkeä. Etenkin hoivalaitoksissa vanhuksista on jopa 60% aliravittuja. He syövät hitaasti ja usein tarvitsevat avustajaa. Syömätön lautanen tulkitaan helposti siten, että vanhuksella ei olekaan nälkä, vaikka hän tarvitsisikin vain enemmän aikaa ja apua ruokailuun. Hygieniatakuun voisi tähän liittää. Kestovaippojen määrää ei saa rajoittaa ja henkilökuntaa tarvitaan avustamaan ikäihmisiä wc-käynneillä. Lisäksi vielä yhteisötakuu. Kaikki tarvitsevat seuraa ja tärkeää olisi yhteisöllinen kohtaaminen yli ikärajojen.

Ikäihmiset tarvitsevat oman puolestapuhujan, vanhusasiainvaltuutetun, joka lapsiasiavaltuutetun tapaan toimii äänitorvena ja edunvalvojana sekä vaikuttaa päättäjiin ja sitä kautta lainsäädäntöön. Todellakin tarvitsemme valtakunnallista vanhustyön koordinoijaa, jotta ikäihmisten arvokas elämä ja yhdenvertaisuus toteutuu.

Kansalaisaloite.fi -sivustolla on 1.4 alkaen kerätty kannatusilmoituksia viran perustamiseksi Suomeen. Käythän allekirjoittamassa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3086. Nyt on korkea aika ryhtyä sanoista tekoihin!

 

 

 

 

 

TiinaTuomela
Kristillisdemokraatit Vantaa

Lastentautien erikoislääkäri. Kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu Vantaalla. Sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä sisäilma-asiainneuvottelukunnan jäsen. Maakuntavaltuutettu.
Eduskuntavaaliehdokas 2015 ja 2019. Varakansanedustaja 2019-. Uudenmaan vaalipiiri.
Eurovaaliehdokas 2014 ja 2019.
Puolueen 1.varapuheenjohtaja. KD Naiset puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu