TiinaTuomela Kohti inhimillisempää yhteiskuntaa

Uusi Suomi - Uutiset

Julkaise syötteitä
Updated: 31 min 45 s sitten

Näkökulma: Melkoiset luvut – Mitä sote-valiokunnassa oikein tapahtuu?

18.8.2018 16:58

”Kyllä tämän kevään valinnanvapausesitys on edellyttänyt meidän virkamiehiltämme enemmän kuin viime kevään esitys”. Näin arvioi sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila torstaina järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Arvion taakse ministeriö keräsi lukuja. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tämän kevään valinnanvapausmallin käsittelyn aikana kuullut 187 eri asiantuntijaa, pyytänyt ministeriöltä ainakin 23 lisäselvitystä ja viisi lausuntoa.

Saksalaisarvio Vladimir Putinin ja Angela Merkelin tapaamisesta: ”Venäjän presidentti on ajanut itsensä umpikujaan”

18.8.2018 16:47

Saksan liittokansleri Angela Merkel oli perjantaina varsin pessimistinen tapaamisestaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Merkel ja Putin tapaavat lauantai-iltana Suomen aikaa.

Merkel sanoi perjantaina toimittajille, ettei odota tapaamiselta suuria. 

–Kyseessä on työtapaaminen eikä erityisiä tuloksia ole odotettavissa. Meidän on kuitenkin oltava jatkuvasti keskusteluyhteydessä, hän sanoi.

Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen puolueen ulkopoliittinen tiedottaja Jürgen Hardt on paljon toiveikkaampi.

Sauli Niinistö, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen muistelevat Kofi Annania: ”Maailma on menettänyt suuren rauhanrakentajan”

18.8.2018 15:50

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Tarja Halonen ovat muistelleet viime yönä menetynyttä YK:n entistä pääsihteeriä Kofi Annania Twitterissä. Presidentti Martti Ahtisaaren ystävyyttä Annanin kanssa muistellaan konfliktinratkaisujärjestö CMI:n nettisivuilla.

Sauli Niinistö sanoo, että maailma on menettänyt vankkumattoman sääntöihin perustuvan kansainvälisen järjestyksen tukijan ja suuren rauhanrakentajan. 

Poliisi ottanut 10 kiinni Turussa: ”Syyt ovat pääasiassa olleet häiriökäyttäytymiseen liittyviä”

18.8.2018 15:31

Poliisi on ottanut 10 henkilöä kiinni Turussa tänään lauantaina järjestetyissä mielenosoituksissa.

–Kiinnioton syyt ovat pääasiassa olleet häiriökäyttäytymiseen liittyviä, Lounais-Suomen poliisi kertoo Twitterissä.

Turussa järjestetään lauantaina kolme mielenosoitusta. Tähän mennessä jo päättyneeseen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenilmaukseen osallistui poliisin mukaan noin 300 henkeä ja niin ikään päättyneeseen Turku ilman natseja -mielenosoitukseen yli tuhat henkeä.

Kofi Annan on kuollut

18.8.2018 13:09

YK:n entinen entinen pääsihteeri ja Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2001 palkittu Kofi Annan on kuollut. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Reuters

Annan työskenteli YK:n pääsihteerinä vuosina 1997–2006. 

BBC:n mukaan Annan kuoli sairaalassa Bernissä, Sveitsissä lauantain vastaisena yönä lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli 80-vuotias.

Suomen huippu-urheilun ongelmissa riittää pähkäiltävää

18.8.2018 13:01

Urheiluasioista vastaava ministeri Sampo Terho (Siniset) ilmoittaa järjestävänsä keskustelutilaisuuden, jossa käsitellään Suomen yleisurheilun tulevaisuutta. Terho on huolestunut Suomen kehnosta menestyksestä viime viikolla järjestetyissä EM-kisoissa.

Terho haluaa parantaa nuorten urheilijoiden olosuhteita. Hänen mukaansa tukea olisi ohjattava ruohonjuuritasolle, koska aivan liian usein nuoren lupauksen polku maailman huipulle katkeaa ennen aikojaan.

Ay-liike varoittaa ”toimista työpaikoilla”: ”Irtisanomissuojan heikentäminen olisi todellinen karhunpalvelus”

18.8.2018 12:36

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL varoittaa hallituksen esittämän irtisanomissuojan heikentämisen lisäävän sukupuolten välistä epätasa-arvoa ja vähentävän esimerkiksi perhevapaiden käyttämistä pienissä yrityksissä. 

Riita siltaromahduksesta repii Italian hallitusta: ”Ensimmäinen suuri katastrofi”

18.8.2018 12:20

Italian hallituksessa istuvat populistinen Viiden tähden liike ja äärioikeistolainen La Lega ovat ajautuneet pahoihin erimielisyyksiin tähän mennessä noin 40 ihmisen hengen vaatineen Genovan siltaromahduksen vuoksi.

Viiden tähden liike haluaa Italian moottoriteitä operoivan Autostrade per l’Italian vastuuseen onnettomuudesta, kun taas Lega on asiassa huomattavasti maltillisempi.

Viiden tähden liikettä edustava työministeri Luigi Di Maio on vaatinut Autostrade per l’Italian toimiluvan peruuttamisesta välittömästi.

Ekonomistit varoittavat Suomea: ”Tämä ei ole mikään helppo palapeli”

18.8.2018 11:13

Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Petri Mäki-Fränti varoittaa Siuomen talouden pitkan aikavälin kasvunäkymien olevan vaimeat. Sekä Mäki-Fränti että Aktian pääekonomisti Heidi Schauman kiinnittävät erityistä huomiota työmarkkinoihin ja työn tuottavuuteen. Säästöpankkiryhmän Timo Vesala puolestaan varoittaa myös Yhdysvaltojen protektionistisesta kauppapolitiikasta.

SDP:n eduskuntaryhmän lakimies: ”Aika iso ero verrattuna hallituksen sote-malliin”

18.8.2018 10:13

SDP:n eduskuntaryhmän lainopillinen asiantuntija Valtteri Aaltonen kuittaa SDP:n sote-mallista nousseen kohun toteamalla, että mallin ongelmalliseksi arveltuja kohtia yhdistää ennen kaikkea yksi asia: ne eivät sisälly SDP:n sote-malliin.

Ilta-Sanomat nosti SDP:n sote-mallista tehdyn virkamiesmuistion julkisuuteen perjantaina. Muistion mukaan SDP:n esittämä malli on perustuslain vastainen ja mahdoton toteuttaa.

Sauli Niinistö Fortum-väitteestä IL:lle: ”Minulta pyydettiin, että Putin tekisi sen sitten selväksi”

18.8.2018 09:49

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa Iltalehden haastattelussa omaa osuuttaan Fortumin Fennovoima-päätöksessä. 

Donald Trumpin kampanja-avustajalle vaaditaan vankeustuomiota – Syyttäjä: ”6 kk sopiva ja laillinen”

18.8.2018 09:22

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaalikampanjassa vapaaehtoisena neuvonantaja toimineelle George Papadopoulosille vaaditaan kuuden kuukauden vankeustuomiota FBI:lle valehtelemisesta.

–Sovellettavien pykälien mukaan kuuden kuukauden vankeusrangaistus on sopiva ja laillinen, erikoissyyttäjä Robert Mueller sanoo BBC:n siteeraamassa muistiossa.

Muistiossa korostetaan, että Papadopoulos valehteli FBI:lle yhteyksistään venäläisiin. 

TPS murskavoittoon – Veikkausliigan putoamistaistoon väriä

17.8.2018 21:37

TPS nousi pois Veikkausliigan jumbopaikalta voitettuaan perjantaina Vaasan Palloseuran Turussa peräti 4-1. Riku Sjöroos maalasi kahdesti. Muut TPS:n maalit viimeistelivät Niklas Blomqvist ja Albert Prosa.

Sarjataulukossa TPS on kolmanneksi viimeisenä. Se on pisteen edellä IFK Mariehamnia ja kolme pistettä edellä PS Kemiä. Maarianhamina on pelannut kaksi ottelua TPS:ää vähemmän ja PS Kemi yhden.

HS: Metso irtisanoi perhevapaalta palanneen – Johtajalle tuomio työsyrjinnästä

17.8.2018 18:57

Konepajayhtiö Metson johtaja on saanut Helsingin käräjäoikeudelta tuomion työsyrjinnästä, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Tuomion saanut johtaja työskentelee lehden mukaan Metson pääkonttorissa.

Käräjäoikeuden mukaan Metson olisi pitänyt tarjota perhevapaalta palaavalle naiselle tilaisuus asiatuntijatason tehtäviin ja antaa tarvittaessa lisäkoulutusta, kun entistä työtehtävää ei enää ollut. Yhtiö tarjosi kuitenkin ainoastaan sihteeritason tehtäviä. Myöhemmin työntekijä irtisanottiin yt-neuvotteluissa.

Siniset ajaa uutta eläketukea pitkäaikaistyöttömille: ”On aika tehdä Lex Lindström 2”

17.8.2018 18:31

Sinisten tavoitteena budjettiriihessä on pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen panostaminen, mikä tarkoittaisi niin sanottua Lex Lindström kakkosta.

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan on nimetty pitkäaikaistyöttömien eläketuki, joka suunnattiin kertaluonteisena yli viisi vuotta työttömänä olleille yli 60-vuotiaille. Se tuli voimaan kesäkuussa 2017.

–On aika tehdä Lex Lindström 2, siniset otsikoivat tuoreen tiedotteensa.

Häviääkö kaupoista kassatyö? Ikea-pomo: Euroopassa puhutaan jo 5 vuodesta

17.8.2018 17:15

Kaupan alalla on nyt kova pula ja kilpailu koodareista ja it-osaajista. Kaikki yritykset eivät tällä hetkellä saa kaikkea irti edes omasta asiakasdatastaan, arvioi Kaupan liiton työmarkkinajohtaja, toimitusjohtajan sijainen Anna Lavikkala.

–Jäsenyrityksistä kuullaan johtajien suusta, että on kova pula todellisista digiosaajista ja koodareista, jotta päästään pureutumaan asiakasdataan ja kehittämään tekoälyn kanssa ohjelmia, jotka hyödyntävät tätä asiakastuntemusta, Lavikkala sanoo.

Yhden sanan takia ”riidellään korkeimpaan oikeuteen asti” – Yrittäjät haluavat muutoksen irtisanomislakiin

17.8.2018 16:33

Suomen Yrittäjät kehottaa lausunnossaan hallitusta viemään läpi irtisanomisia pienissä yrityksissä helpottavan lain ja tekemään muutoksia, joilla parannettaisiin sääntelyn vaikuttavuutta ja selkeyttä.

Lakiesityksen mukaan alle 20 työntekijän yrityksissä työntekijän voisi irtisanoa vähemmästä työvelvoitteen laiminlyönnistä tai rikkomisesta tai epäasiallisesta käyttäytymisestä kuin nyt, jos se vaikeuttaisi työnantajan tai työyhteisön toimintaa tai horjuttaisi työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta.

Trump haluaisi murtaa nyt kvartaalitalouden – Raportointi vain 2 kertaa vuodessa

17.8.2018 16:24

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pyytänyt markkinavalvojaa selvittämään, mitä seuraa, jos pörssiyhtiöt raportoivat tuloksestaan vain kahdesti vuodessa. Nyt listayhtiöt julkistavat tuloksensa neljännesvuosittain.

–Se olisi joustavaa ja säästäisi rahaa, Trump twiittasi tänään.

Yhdysvaltain markkinoita valvoo SEC eli Securities and Exchange Commission.

Valtaosa listayhtiöistä niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin julkistaa tuloksensa kolmen kuukauden välein eli neljännesvuosittain.

Aktiivimallin ”7 €:n raja” yllättää monet ikävästi – Yhdelle tarjottiin palkkaa maalipurkkeina

17.8.2018 15:34

Aktiivimalli pitää Suomen suurimman työttömyyskassan kiireisenä. Esimerkiksi maaliskuussa Yleisen työttömyyskassan (YTK) neuvontaan tuli 60 prosenttia enemmän kyselyjä kuin viime vuonna samaan aikaan. Ihmisille on epäselvää, miten aktiivisuusehdon voi täyttää ja moni törmää samoihin rajoituksiin.

Työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund kertoo Uudelle Suomelle, että YTK käsittelee 30 000–40 000 hakemusta joka kuukausi, eikä suuressa massassa ole aktiivimallin takia ongelmia.

Hallitus esittää eurovaalien ja maakuntavaalien yhdistämistä

17.8.2018 15:10

Hallituksen esittää maakunta- ja eurovaalien yhdistämistä. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee ehdotusta seuraavassa kokouksessaan ensi viikon maanantaina.

Vaalien yhdistäminen sisältyy eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle perjantaina annettuun vastineeseen maakunta- ja sote-uudistuksen voimaantulon siirtymisen aiheuttamista muutoksista. Hallituksen vastineen ovat valmistelleet valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä oikeusministeriö. Reformiministerit linjasivat vastineen sisältöä 16. elokuuta.

Sivu 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

Toimituksen poiminnat