Lastentautien erikoislääkäri. Kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu Vantaalla.
Eduskuntavaaliehdokas 2015. Uudenmaan vaalipiiri.
Puolueen 1.varapuheenjohtaja. KD Naiset puheenjohtaja.
Eduskunnan käsittelyyn on tullut lakiesitys EU:n tietosuoja-asetukseen liittyen, jossa ollaan säätämässä kansallisia poikkeuksia vakuutusyhtiöille ja sosiaaliturvaa käsitteleville tahoille. Käsittääkseni tämä laki mahdollistaa myös keskustelua herättäneen Soten kapitaatiomallin profiloinnin toteuttamisen mikäli niin halutaan. Ehdotettu laki estää myös pääosin omien tietojen käytön kieltämisen näiltä tahoilta. Laki mahdollistaa edellämainituille myös laajat oikeudet automaattiseen päätöksentekoon, profilointiin sekä tekoälyn käyttämiseen tietojen käsittelyssä.
Onko eduskuntavaaleissa vastakkain demarien Yleisturva ja muut kepittävämmät mallit? Vai käykö niin, että hallitus joutuu vastaamaan vaalihaasteeseen jo ennen vaaleja ja muuttaa omaa kepittävää malliaan? "SDP:n Yleisturva on kolmiportainen malli, jossa turvaa on mahdollista saada takuu-, yleis- ja aktiivitasolla." "SDP:n uusi sosiaaliturvamalli on kuin trampoliini" https://m.iltalehti.fi/politiikka/201804132200876904_pi.shtml
Eduskunnan säätämä työttömyysturvan aktiivimalli on herättänyt runsasta julkista keskustelua. Samalla paine uudistaa sosiaaliturvaa kasvaa. Tässä blogissa esitän, että sosiaaliturvan uudistamisen yhteydessä toimeentulon ja yrittämisen riskejä pitäisi miettiä kokonaisuutena niin että ihmiset voisivat paremmin osallistua talouteen ja yhteiskuntaan toteuttaakseen omia ideoitaan.
Suomalainen yhteiskunta on murroksessa. Kehittyvä teknologia ja uudenlainen työelämä ympärillämme edellyttää meiltä päättäjiltä suuria toimenpiteitä, joilla taataan suomalaisille turvaa ja vakautta elämäänsä myös mullistusten keskellä. Vanha ajatusmalli neljänkymmenen tunnin työviikosta ja samankaltaisena vuosikymmenet jatkuvasta työstä ei välttämättä päde enää useissakaan tulevaisuuden ammateissa – eikä sen tarvitsekaan. Menneisyyteen ei kuulu palata, mutta tulevaisuus täytyy turvata.
Sote- ja maakuntauudistusta koskevat lait ovat eduskunnassa kesken käsittelyn; eikä uudistuksen kivikkoisella polulla näytä juuri helpommalta tuoreimman valinnanvapaus-osion valmistuttua. Niinpä poliittisen keskustelun keskiöön puolueet ovat viime viikkoina nostaneet niin työttömyys- kuin sosiaaliturvan uudistamisen.
Julkisuudessa on muodostunut tulkinta siitä, että keskustan eduskuntaryhmä kaatoi perhevapaauudistuksen ja asettui näin puolustamaan kotiäitien oikeuksia hoitaa lapsiaan kolmevuotiaaksi saakka kotihoidontuella. Tämä tulkinta on vain osittain oikea. On totta, että keskustan eduskuntaryhmä kaatoi uudistuksen käyttämällä demokraattisen järjestyksen suomaa neuvotteluasemaansa. Mutta minkä puolesta tai mitä vastaan keskustan eduskuntaryhmä asettui?
Suomessa kaikkia autetaan. Jos vain osaa apua hakea ja suostuu sitä ottamaan vastaan.
Kuulostaako tutulta? Tämähän on se tyyli, jolla ongelmat on tapana sinnikkäästi kiistää.
Onhan meillä hyvinvointivaltio...
Paskat on. Ei kukaan enää edes puhu hyvinvointivaltiosta, ellei tarkoituksena ole syyllistää köyhiä heidän tilanteestaan. Puhutaan hyvinvointiyhteiskunnasta, johon sisältyy ajatus, ettei valtion niin kovasti tarvitse osallistua kansalaisista huolehtimiseen.
Elämässään todellisia vastoinkäymisiä kohtaamattomat ihmiset ovat usein sietämättömiä - jotakuinkin näin totesi joskus Tommy Hellsten haastattelussa. Oltuani täällä Puheenvuorossa hieman yli vuoden päivät allekirjoitan tämän. Joskus yhtä sietämättömiä ovat ihmiset, jotka ovat selvittäneet vaikeutensa - toipunut alkoholisti tai tupakanpolton lopettanut voi olla muiden tilanteen ymmärtämisessä yhtä huono ja joskus jopa huonompi. Miksi eivät muut tee kuten minä - päivän vinkki, muut eivät ole kuin sinä ja kaikki ovat yksilöitä omine kohtaloineen ja vaikeuksineen.
Olen juuri jättänyt alla olevan valtuustoaloitteen Helsingin kaupunginvaltuustoon valtuutettujen allekirjoitettavaksi. Vetoan Helsingin kaupunginvaltuutettuihin, että heillä riittää tahtoa selvittää mahdolliset kansalaisten sosiaaliturvan muutoksenhaun oikeusturvan vaarantaminen ja jopa Suomen lainvastaiset menettelyt sosiaaliturvan muutoksenhakuprosessissa.
Helsingissä 19.1.2018 Aleksi Niskanen, varavaltuutettu, Helsingin kaupunginvaltuusto
Lastentautien erikoislääkäri. Kaupunginvaltuutettu ja kirkkovaltuutettu Vantaalla.
Eduskuntavaaliehdokas 2015. Uudenmaan vaalipiiri.
Puolueen 1.varapuheenjohtaja. KD Naiset puheenjohtaja.